El Jutjat Penal 1 de Granada ha acordat la detenció i entrada a presó de Juana Rivas, després que el Tribunal Suprem la condemnés finalment a una pena de dos anys i mig de presó per no haver lliurat els seus fills al pare, l'italià Francesco Arcuri, durant l'estiu del 2017.

La condemna a Juana Rivas ha originat en els últims anys el rebuig de centenars de persones. Condemnada per un delicte de sostracció de menors. Va incomplir la interlocutòria judicial i no va lliurar els fills al pare: "Us puc assegurar que no és bon pare, aquest home em deia els pitjors insults i fins i tot m'escopia a la cara davant dels meus fills", va assegurar Juana a través d'una carta.

Un mes en parador desconegut

Els fets van tenir lloc l'agost del 2017, quan la mare va romandre un mes en parador desconegut juntament amb els seus dos fills per no lliurar-los al pare amb l'argument de protegir-los d'ell, l'italià Francesco Arcuri, qui el 2009 va ser condemnat per lesionar-la i que ella va tornar a denunciar per maltractament el 2016.

Després de diversos requeriments perquè tornés els seus fills i després que la seva exparella denunciés la desaparició, l'acusada va lliurar els dos nens un mes després a Granada.

Juana Rivas / EFE

Juana Rivas / EFE

Les autoritats van apreciar que l'acusada havia comès dos delictes de sostracció de menors, un per cada nen, incomplint les resolucions judicials que li obligaven al seu lliurament al pare que ostentava la custòdia dels mateixos per disposició judicial.

El Tribunal Suprem va considerar finalment que, encara que l'article 225 bis del Codi Penal sempre es refereix al "menor", en singular, el títol on s'ubica la norma, al·ludeix a les relacions familiars, per això finalment la va condemnar per un sol delicte a la pena de dos anys i sis mesos de presó, a més de la pèrdua de la pàtria potestat.

En espera de l'indult

El titular del Jutjat va ser l'encarregat de jutjar al seu dia Rivas i ha estat l'encarregat d'acordar ara el seu immediat ingrés a la presó, una vegada que el Tribunal Suprem va sentenciar sobre aquest cas.

Juana Rivas / EFE

Juana Rivas / EFE

L'advocat de Rivas, Carlos Aránguez, ha assenyalat que aquesta decisió li sembla "molt injusta", i ja que encara no s'ha resolt l'indult sol·licitat al Govern, presentarà aquest mateix dijous un recurs contra l'interlocutòria del jutge Manuel Piñar.

Així, la defensa de Juana Rivas pretén que pugui quedar "sense efecte" la seva entrada a la presó "en tant es resolgui l'esmentat indult", segons ha informat en una nota de premsa.