Juana Rivas ha entrat a la presó a les deu del matí al CIS "Matilde Cantos" de Granada per complir la condemna de dos anys i mig de presó per ocultar els seus fills durant un mes al seu pare, que acusava de maltractament, a l'estiu de 2017. L'Audiència Provincial estudia el seu recurs demanant l'indult.

El cas de Juana Rivas ha indignat durant els últims anys a milers de persones. Condemnada per un delicte de sostracció de menors. Va incomplir la interlocutòria judicial i no va lliurar els fills al pare: "Us puc assegurar que no és bon pare, aquest home em deia els pitjors insults i fins i tot m'escopia a la cara davant dels meus fills", va assegurar Juana a través d'una carta.

Juana Rivas / EFE

Juana Rivas / EFE

"Aquesta condemna és pels meus fills"

Rivas s'ha presentat aquest divendres voluntàriament al CIS 'Matilde Cantos' de Granada per complir l'ordre d'ingrés a presó decretada pel Jutjat Penal 1 de Granada. La seva defensa ha assegurat que utilitzarà totes les vies legals perquè aquesta situació duri el menor temps possible.

Rivas ha enviat un comunicat: "Vull agrair les nombroses mostres d'afecte que he rebut en aquests dies (...). Mai no deixo de lluitar pels meus fills. Aquests són moments molt difícils. Ingressaré a la presó. Mai en la meva vida no hauria pensat que ens passaria una cosa així. Crec que principalment aquesta condemna és pels meus fills. Compliré una decisió que considero molt injusta, però que no desobeiré".

Rivas prossegueix: "Per molt dur que sigui entrar a la presó, per a mi, els moments més terribles de la meva vida han estat els que en nombroses ocasions us he narrat i quan no vaig tenir més remei que lliurar als meus fills al Sr. Arcuri. La justícia així m'ho va exigir. Però en canvi, la meva denúncia per maltractament contra el Sr. Arcuri va estar 13 mesos guardada en un calaix. Per després de 30 mesos més, ser arxivada sense ni tan sols escoltar-me".

Juana Rivas / EFE

Juana Rivas / EFE

"Tinc fe i esperança en que el Govern em concedeixi l'indult, i això em permeti continuar lluitant pels meus fills i demanar que se'ls reconegui els seus drets a Itàlia (...). Continuaré lluitant perquè els meus fills tinguin algun dia una vida més tranquil·la, encara que ja hi ha danys irreparables", conclou.  

Condemnat i denunciat per maltractament

Els fets pels quals Rivas ha estat empresonada van tenir lloc l'agost del 2017, quan la mare va romandre un mes en parador desconegut juntament amb els seus dos fills. No va voler lliurar-los al pare amb l'argument de protegir-los d'ell, l'italià Francesco Arcuri, qui el 2009 va ser condemnat per lesionar Rivas i que ella va tornar a denunciar per maltractament el 2016.

Després de diversos requeriments perquè tornés els seus fills i després que la seva exparella denunciés la desaparició, l'acusada va entregar els dos nens un mes després a Granada.

Les autoritats van apreciar que l'acusada havia comès dos delictes de sostracció de menors, un per cada nen, incomplint les resolucions judicials que li obligaven al seu lliurament al pare que ostentava la custòdia dels mateixos per disposició judicial.