Abdedaim C., és el nom del veí de Palafrugell (Baix Empordà) que l'Audiència Nacional jutjarà aquest dijous per un presumpte delicte d’enaltiment del terrorisme a través del seu perfil a la xarxa social Facebook, on era seguidor de pàgines gihadistes i mostrava obertament aquesta ideologia en diverses publicacions. En alguns casos, deixava anar missatges velats sobre els atemptats terroristes de l’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils (Baix Camp).

Els comentaris a les xarxes van fer saltar la llebre

Els Mossos van iniciar una investigació després que Abdedaim publiqués comentaris a les seves xarxes socials sobre els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils el 17 d'agost de 2017. Segons l'Audiència Nacional, un dels missatges deia el següent: "Que la pau i la misericòrdia estiguin amb vosaltres, germans de la Unicitat". També va compartir una imatge on es podia llegir: "Aquell que busqui la trobada amb Déu, Déu voldrà trobar-se amb ell". Durant els mesos següents, va fer altres afirmacions de les mateixes característiques.

Publicava propaganda elaborada per Daesh

Els agents dels Mossos d'Esquadra van tenir coneixement del seu perfil personal a les xarxes i, amb autorització judicial, van executar tasques encobertes des de l'any 2020 per tal de comprovar la conducta terrorista de l'individu. I així va ser. Segons assenyala el Ministeri Públic, l’acusat ha demostrat amb les seves publicacions a través de Facebook una "creixent identificació amb els grups que, a cada moment, manifestaven més violència i radicalitat en les seves accions dins del moviment gihadista global".

La Fiscalia determina en el seu escrit d'acusació que "el material al qual ha accedit, ha difós amb comentaris i ha emmagatzemat ha estat elaborat per productores del Daesh amb la finalitat propagandística d’estendre el seu discurs radical i captar adeptes en la causa". Per aquest motiu, la Fiscalia de l'Audiència demana tres anys i fins a 4.800 euros de multa, el tancament dels seus perfils a la xarxa social i quatre anys de llibertat vigilada després de complir la pena de presó.

Un altre cas a Alacant

Precisament, avui es jutja un jove de 21 anys per un altre cas per delicte d'enaltiment del terrorisme a Sant Vicenç de Raspeig, a Alacant. L'individu, que respon a les inicials A.E.K., està acusat d’assumir "voluntàriament" la ideologia gihadista del Daesh fins al punt d’"integrar-se a l’organització terrorista" i participar en una xarxa internacional de finançament. La Fiscalia demana per a aquest cas 15 anys de presó.