Nova operació antiterrorista a Catalunya. La Policia Nacional ha detingut aquesta setmana a Cambrils (Baix Camp) un jove de nacionalitat marroquina fortament radicalitzat que també es dedicava a l’adoctrinament de nous adeptes a grups terroristes com el Daesh. Després de ser arrestat, el Jutjat Central d’Instrucció de l’Audiència Nacional n’ha ordenat el seu ingrés a presó. 

Segons les informacions aconseguides per la Comissaria General d'Informació (CGI) de la Policia Nacional, la brigada de la policia espanyola que s’encarrega de la lluita contra el terrorisme, el jove, que vivia en una masia de Cambrils, al Baix Camp, feia més de dos anys que era consumidor de continguts gihadistes. Els investigadors han pogut acreditar que l’home consumia un gran ventall de vídeos i de material gihadista, des dels de preparació d’atemptats fins a altres d'extrema cruesa on es visualitzaven execucions dirigides per Daesh.

Estirant el fil d'una operació terrorista de 2020

La investigació que ha aconseguit la detenció d’aquest home de nacionalitat marroquina va començar després de l’explotació d’una investigació el mes de maig de 2020, quan la policia va detenir dues persones a Bolaños de Calatrava (Ciudad Real) per adoctrinament terrorista. Resultat d’aquella operació, es va detectar un home que des de Cambrils, sense mantenir massa contacte social amb altres persones, seguia les mateixes directrius que els detinguts i que es dedicava a la captació, per internet, de nous adeptes per a l’organització terrorista DAESH. 

Propaganda gihadista

L’home arrestat no tenia gairebé contacte amb ningú i es relacionava amb els seus seguidors sempre per xarxes socials, des d’on difonia la seva propaganda i, alhora, també consumia vídeos clarament de caràcter terrorista. En el transcurs de la investigació es va detectar com el detingut professava una intensa activitat progihadista, entre la qual s'incloïa no només un consum continuat de material terrorista sinó també el contacte freqüent amb membres de grups terroristes a l'Orient Mitjà. A més, els agents van constatar les relacions virtuals que exercia, amb l'objectiu de captar i adoctrinar nous adeptes, posant a la seva disposició tota mena de continguts gihadistes. 

Tot i aquest adoctrinament, no consta que l’home tingués intenció ni capacitat de portar a terme cap acció terrorista concreta, si bé és cert que els efectius de la lluita antiterrorista sempre mantenen observació d’aquests perfils per la seva volatilitat i la possibilitat, amb pocs recursos, d’actuar. La majoria d’aquests terroristes, sense suport de grups organitzats ubicats a la zona, poden cometre atemptats solitaris com atacs amb armes blanques o amb atropellaments.

A presó

Aquesta operació ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), la Direction General de la Surveillance du Territoire (DGST) del Marroc i Mossos d'Esquadra, segons ha informat la Policia Nacional en una nota de premsa aquest divendres. Avui l’home ha passat a disposició del titular del Jutjat Central d'Instrucció número Dos que ha decretat el seu ingrés a la presó.