Novetats importants en la investigació que hauria d’ajudar a resoldre l’assassinat de la jove Helena Jubany. Agents de la Científica de la Policia Nacional han trobat restes d’ADN de dues persones a la part de davant del jersei que portava la jove de Mataró el dia que va ser assassinada, l’any 2001, a Sabadell. Així ho ha avançat Carles Porta, el director de Crims, el programa de True Crime de TV3 que va ajudar a reobrir un cas que semblava condemnat a ser arxivat sense haver resolt el trencaclosques.

Les restes d’ADN que s’han trobat al jersei de la bibliotecària poden ser claus per encarrilar un cas que ha estat més d'un cop en via morta. Tot i això, els agents de la policia científica de la Policia Nacional, en el seu informe pericial que han enviat al jutge que porta el cas, ja avancen que les dues mostres "no són concloents".

Es busca ADN del sospitós Xavi Jiménez

Segons Porta, avui mateix el jutjat de Sabadell ha ordenat extreure una mostra d’ADN de l’únic, ara mateix, imputat com a sospitós en el cas, Xavi Jiménez. No es descarta tampoc que un dels perfils genètics trobats a la samarreta de Jubany sigui també el d’ella. Les proves hauran d’ajudar a posar llum a la foscor i veure si permeten avançar en aquest cas que vint anys després segueix sense haver-se pogut resoldre. Durant el matí el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha informat que la prova d'ADN que s'havia ordenat per avui s'ha fet tal com estava prevista, amb la col·laboració de l'investigat. Ara s'haurà de comparar amb les restes trobades a la roba de la víctima.

WhatsApp Image 2022 07 27 at 13.25.48
Les restes d'ADN s'han trobat només en una de les peces de roba d'Helena Jubany

La recerca d’aquestes proves, les que han detectat ADN de dues persones en la roba de Jubany, les va ordenar el jutge que ara investiga el cas el passat mes de maig. Aprofitant els avenços tecnològics i els nous indicis que hi ha sobre la taula, va demanar mirar si es trobava ADN que en aquell moment no s’havia trobat, a la roba de la noia, que encara està en poder de la Policia Nacional, qui llavors i ara s’encarrega de la investigació del crim d’Helena Jubany.

En aquell moment, el jutge de Sabadell també va citar a declarar en qualitat de testimonis, previsiblement de cara al setembre d'aquest 2022, dues persones més, el cap de la Secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i una persona de l'entorn de Jiménez, que podria aportar novetats sobre la seva coartada la nit dels fets. També amb Jiménez com a objectiu, el jutge segueix intentant esbrinar si el dia dels fets va faltar a la feina, un fet que ajudaria a ordenar les idees i les versions, contradictòries, que aporta l’imputat. 

Qui és Xavier Jiménez?

Després de diversos anar i venir del jutge que ara mateix investiga el cas de l’assassinat de l’Helena Jubany, finalment es va imputar Xavi Jiménez, qui la policia creu que va ser l’autor dels missatges anònims i manuscrits que va rebre la jove de Mataró. El mes d’abril va ser citat a declarar davant del jutge i, després de ser oficialment imputat -“investigat”, com es diu ara- va quedar en llibertat amb càrrecs, amb el compromís de presentar-se davant del jutge davant quan sigui requerit, com avui. 

De tota aquesta investigació sobta les mentides de l’acusat. Encara no ha pogut aclarir on era el dia dels fets, aquell desembre de 2001. Va assegurar en una primera versió que estava amb un amic seu de la Unió Excursionista de Sabadell, en Jaume Sanhellí, que segons el germà de Jubany, va ser qui el va ajudar a encobrir el crim.