El jutge instructor del cas de l'Helena Jubany ha demanat que declarin dos testimonis que podrien ser clau per saber qui va assassinar la bibliotecària de Sabadell (Vallès Occidental) el desembre del 2021. El primer testimoni és el Francesc Macià, el coordinador de la secció natura de la Unió Excursionista de Sabadell. El segon testimoni és una persona que desmunta la fràgil coartada de Xavi Jiménez, el principal sospitós del crim.

Segons explica Joan Jubany, el germà de la víctima, Francesc Macià va tenir un paper d'encobridor en l'assassinat. Per aquest home el delicte d'assassinat ha prescrit i, com que mai ha estat imputat com a presumpte autor dels fets, encara que es demostrés la seva autoria, ja no podria ser jutjat.

El paper de Francesc Macià i Jaume Sanllehí en el crim

El jutge l'ha citat com a testimoni. Joan Jubany explica que aquest home, juntament amb Jaume Sanllehí, va amagar informació de l'assassinat i va canviar la seva coartada per fer-la coincidir amb la del Xavi Jiménez. L'altre testimoni que ha estat citat a declarar és una persona anònima que podria desmuntar la coartada de Xavi Jiménez, l'imputat per l'assassinat de l'Helena Jubany. 

Francesc Macià / Flickr
Francesc Macià és un dels testimonis clau per saber qui va assassinar l'Helena Jubany a Sabadell (Vallès Oriental) el desembre del 2001 / Flickr

Un testimoni clau per desmuntar la coartada de Xavi Jiménez

Aquest home, que va escriure part dels anònims que va rebre la jove de 27 anys abans de ser assassinada, assegura que el dia que va desaparèixer, estava amb un amic, no obstant això, aquest amic assegura que aquell dia no es van veure i, per tant, podria ser un testimoni clau per desmuntar la seva coartada.

El jutge ha ordenat que es facin proves d'ADN a la roba que portava l'Helena quan va ser assassinada i que comparin aquestes mostres amb les de Xavi Jiménez per veure si hi troben coincidències. En cas que en trobin alguna, podria ser una prova clau per demostrar la presumpta autora d'aquest sospitós.

Assassinat de la bibliotecària de Sabadell

Segons la investigació de la Policia Nacional, l'assassinat de la bibliotecària de Sabadell és d'autoria conjunta, però cal determinar quin paper va tenir cadascun dels implicats en el crim. L'altre sospitós és Santi Laiglesia, que va dir moltes mentides i va tenir diverses contradiccions quan va ser imputat. Així i tot, actualment, no està sent investigat com a presumpte autor dels fets.

"Esperem que els dos nous testimonis declarin tot el que saben"

La família de la víctima ha demanat que facin una pericial lingüística a Xavi Jiménez per aconseguir noves proves que corroborin el seu paper en el crim. "Mantenim oberta l'esperança que es trobin vestigis d'ADN a la roba de l'Helena, tot i que som conscients que no i hi ha garanties d'èxit. Esperem que els dos nous testimonis declarin tot el que saben i aportin elements que ens acostin a la veritat", conclou Joan Jubany.