Sallent està en xoc. Dues nenes de 12 anys ahir al migdia van saltar des d’un tercer pis, després d’enfilar-se en unes cadires i haver deixat una nota manuscrita que van trobar els agents de la Policia Local d’aquest municipi del Bages. Les dues bessones van precipitar-se i van caure al carrer. Una d’elles va morir a l’acte i l’altra va haver de ser traslladada molt greu, amb helicòpter, a l’hospital Parc Taulí de Sabadell, on segueix molt greu però estable. 

Els Mossos, després dels clars senyals que van trobar els policies locals, van descartar des d’un primer moment indicis de criminalitat i van obrir la porta a investigar els fets en dues clares línies: un accident o un salt voluntari. Els indicis trobats, però, ràpidament van enfocar la investigació en un possible intent de suïcidi conjunt de les dues germanes.

Els Mossos no descarten el bullying

Les investigacions policials, però, van continuar per intentar aclarir també què ho va motivar. Una de les hipòtesis que es volia confirmar era si les dues noies eren víctimes d’assetjament escolar o d’un possible maltractament per part dels seus companys de classe. El Departament d'Educació, segons han informat aquest matí de dimecres, ho ha descartat, i assegura que les dues noies estaven en tractament psicològic, però que no havien detectat, des del centre escolar ni des de la policia del municipi, cap denúncia ni queixa referida a possible bullying contra les dues germanes. Per la seva banda, l'Ajuntament de Sallent ha publicat un comunicat en la mateixa línia d'Educació, negant la possibilitat de l'assetjament escolar i demanant que no es difonguin falsos rumors.

La investigació, però, segueix oberta i els Mossos no descarten res. La policia catalana està analitzant l'entorn de les joves per aclarir si eren víctimes o no d'aquest assetjament i si això va poder motivar la seva acció. Ara mateix, a l'espera que la policia catalana tanqui l'atestat i l'entregui al jutge, hi ha detalls que fan pensar als investigadors dels Mossos que algun episodi detectat al centre educatiu podria haver influït en la preparació de l'acció per part de les dues menors, que, segons tot sembla indicar, es van intentar llevar la vida aquest dimarts al migdia a Sallent.

WhatsApp Image 2023 02 22 at 11.05.48
Imatge del pis del carrer de l'Estació de Sallent, on van precipitar-se les dues noies / ElCaso.cat

Alguns familiars de les dues noies, tot i això, han explicat en declaracions als mitjans de comunicació que sí que les dues nenes havien rebut insults a l’escola on havien anat i també a l’institut on ara estaven escolaritzades. Un home que ha assegurat que era familiar dels pares de les nenes ha explicat que les dues noies rebien insults per ser nascudes a l’Argentina i que ja havien rebut assistència psicològica. Amb tot, però, ha assegurat que desconeix què deia la carta que van deixar escrita les dues nenes. Els Mossos insisteixen que tenen totes les línies obertes i que no descarten, com sí que ha fet Educació, que les dues noies haguessin pogut patir assetjament, tot i que el centre no ho hagués detectat o no ho haguessin denunciat elles o el seu entorn.

Família amb problemes econòmics

La família, procedent de l’Argentina, ja feia dos anys que s’havia instal·lat a Sallent, al Bages, i vivien en un bloc de pisos on molts dels habitatges estan ocupats i amb la llum punxada, com en el que vivien elles, segons han detallat també els veïns. La família de les dues noies tenia problemes econòmics i ja estava també sota la lupa dels serveis socials. En el moment dels fets hi havia el pare al domicili i la mare era fora, treballant. A més d’aquestes dues filles, tenen també un fill més petit.

85e01326 331e 495d bdd3 89711c3ff878
Imatge del minut de silenci davant de l'Ajuntament de Sallent / ACN

Des del CAP del municipi ja es va activar dimarts a la tarda el protocol per donar suport psicològic a la família i avui s’han desplegat equips de psicòlegs del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per donar suport també als companys i professionals del centre educatiu. El municipi va suspendre ahir les celebracions del Carnaval i va decretar tres dies de dol. L’alcalde del municipi, Oriol Ribalta, ha demanat “deixar les informacions falses a una banda per poder-nos centrar en les persones que realment ho necessiten ara mateix". Sigui com sigui, a Sallent, ningú s'explica què ha passat.