Els influencers que van utilitzar la seva posició destacada a les xarxes socials per enganyar i fer-se rics. Això és el que van fer, presumptament, vuit famosos de Twitter recomanant als seus seguidors invertir en valors que prèviament havien comprat per fer pujar el preu i aconseguir un benefici al vendre'ls quan els seus followers els començaven a comprar i augmentava el valor total. Les autoritats d'Estats Units els acusen d'aquest frau de grans dimensions, segons els càlculs del Departament de Justícia i el regulador de borsa del país, atès que les diferents operacions van reportar-los uns guanys de 100 milions de dòlars.

Model 'pump and dump' per guanyar milions

Als fets, dels que tenen constància les autoritats del país nord-americà des d'inicis del 2020, van portar-se a terme per vuit influencers de Twitter que tenien aproximadament un milió i mig de seguidors en aquesta xarxa social. Segons les autoritats estatunidenques han explicat que utilitzaven l'esquema pump and dump, que és fer pujar el preu per vendre al pic màxim del valor. Tots ells es presentaven com traders d'èxit de Twitter i Discord i feien les recomanacions públiques perquè compressin. Però era, suposadament, pel seu propi interès i en enganyar-los aconseguien beneficis milionaris mentre els seus followers perdien diners en les inversions.

El fet que feia que els seguidors caiguessin a la trampa era que deien que mantindrien els valors a llarg termini, que comprarien més accions o que no vendrien fins aconseguir un cert preu. L'acusació actual comporta, en el cas de provar l'enganyifa, fins a 25 anys de presó per conspiració per cometre frau al mercat de valors. Els influencers estaven repartits per diferents parts del país: Texas, California, Nova Jersey i Florida. El presumptes autors dels fets son Perry Matlock, John Rybarcyzk, Edward Constantin, Thomas Cooperman, Gary Deel, Mitchel Hennessey, Stefan Hrvantin i Daniel Knight. Alguns dels comptes a Twitter ja han desaparegut després que la suposada estafa es fes pública aquest dimarts.