Flamejar un plat, el que seria calar-li foc al menjar, és un mètode molt vistós de servir la comanda que empren molts restaurants com a reclam. És una pràctica que pot arribar a ser perillosa, com ha quedat demostrat després de l’incendi que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Madrid. El restaurant Burro Canaglia del barri de Salamanca ha cremat fins als fonaments aquest dissabte després que les flames de la pizza “Inferno Carnívora” calessin foc al sostre decorat amb plantes artificials. En qüestió de segons, el local va quedar envoltat de fum i flames, deixant als comensals i als treballadors atrapats. Vuit persones van patir ferides de considerable gravetat, mentre que dues van perdre la vida. Una d’elles, el Julián, era un dels cambrers que feia només una setmana que treballava al Burro Canaglia.

Julián Robles, el cambrer que volia ser cantant  

Julián, més conegut pel seu nom artístic Jay Robles, era natural de Benidorm (Alacant) i havia arribat a Madrid feia tres anys, perseguint el seu somni de ser cantant. El jove, de només 25 anys, es va presentar al programa de talent musical 'Operación Triunfo' de l’edició del 2020, i va arribar fins a la final dels càstings amb el seu estil que combina el trap, el rap i el reggaeton. A la plataforma Spotify compta amb 2.500 oients mensuals, i havia guanyat diverses competicions de hip-hop.

Malgrat haver aconseguit cert èxit amb la seva música a les xarxes socials, Julián compaginava la seva passió amb feines de dependent i de mosso de magatzem, i feia poc que havia acceptat aquest lloc de treball com a cambrer al Burro Canaglia. La família de Julián està plantejant-se interposar una denúncia per negligència, ja que el restaurant no comptava amb sortida d'emergència, i això va impossibilitar que la gent que hi havia dins pogués escapar de les flames i van quedar atrapats dins; només la ràpida actuació dels bombers, que tenen un dels parcs a escassos 300 metres del local, va evitar que la tragèdia fos encara més gran.

Captura
Julián Robles portava només una setmana treballant al Burro Canaglia | YouTube 'Operación Triunfo'.

Una infermera basca, l’altra víctima mortal de l’incendi

Juntament amb la de Julián, també s’ha de lamentar la mort d’Alexandra V.S., una infermera de 43 anys que havia arribat a Madrid des de Bilbao amb tres amigues per a passar el cap de setmana. La dona estava sopant en una de les taules situades prop de l’entrada del restaurant, la zona on es va originar l’incendi, i va morir sufocada pel gas tòxic que emetia el dens fum. Una de les amigues va quedar ferida de gravetat i es troba ingressada a l’Hospital de la Paz de Madrid, mentre les altres dues van ser de les poques persones que van aconseguir sortir pel seu propi peu durant els primers instants de l’incendi, i van resultar il·leses.

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha assegurat que s'està investigant l'estat de la llicència del restaurant en relació amb la decoració interior, ja que el local estava abarrotat de plantes artificials que van provocar que el foc es propagués de manera tan ràpida. Respecte a no haver-hi sortida d'emergència, segons la normativa vigent, per les dimensions de l'establiment i el nombre de comensals, no era necessari que en tingués.