Una jove 'influencer' procedent del Pakistan ha gravat i publicat un vídeo a TikTok on es mostra vestida de gala, amb un vestit llarg de princesa, passejant entre les flames d'un incendi que assola un parc natural del país. Diverses autoritats pakistaneses han denunciat el contingut i l'actitud de la jove, a qui acusen de fomentar la piromania només per a guanyar visualitzacions i seguidors a la xarxa social.
El Pakistan es troba immers en una devastadora onada de calor que ha provocat desenes d'incendis arreu del país. A més a més, l'onada ha coincidit amb la temporada de major risc pel que fa als incendis, que normalment es produeixen entre mitjans d'abril i finals de juliol, a causa de les altes temperatures, l'impacte de llamps o l'activitat agrícola. No obstant això, les autoritats pakistaneses han detectat que, si bé molts dels focs es deuen a causes naturals, moltes altres presenten indicis de ser provocats amb una única finalitat: fer vídeos i publicar-los a les xarxes socials, com ara TikTok o Instagram.
La jove 'influencer' va publicar que "Hi ha foc allà on vaig"
Aquesta setmana, el vídeo d'una jove que camina entre les flames a càmera lenta s'ha fet viral a la famosa plataforma de vídeos. El clip, que té una duració d'onze segons, mostra a la jove enfundada en un elegant vestit platejat i caminant glamurosament mentre les flames devoren el bosc que hi ha darrere seu. La noia, que té prop de dotze de milions de seguidores al seu perfil de TikTok, va acompanyar el vídeo amb la frase "Hi ha foc allà on vaig". Humaira Asghar, la jove 'influencer', creia que gravava un vídeo innocent, però els guardes forestals i les autoritats del Pakistan han sigut molt ràpids en recriminar el seu comportament, catalogant-lo d'irresponsable i d'inconscient, tenint en compte la seva popularitat i la situació que travessa el país.
L'activista mediambiental i presidenta de la Islamabad Wildlife Management Board, Rina Saeed Khan Satti, va ser de les primeres en cridar l'atenció de la jove: "Hauria d'aparèixer amb un cubell d'aigua per apagar el foc, en lloc de "glamuritzar-lo"", escrivia. L'activista també denunciava que aquesta nova tendència de TikTok, destrossar un bosc a canvi de seguidors a les xarxes socials, resulta "pertorbadora" i "desastrosa", a més d'incentivar a molts altres joves a fer el mateix. "El missatge que envien aquests vídeos és tan arriscat i perillós que s'ha de contenir", deia a Twitter. L'activista també va recordar que, en països com Austràlia, provocar un incendi al bosc suposa una condemna de cadena perpètua, i va instar a les autoritats a modificar la llei per introduir càstigs més durs contra les persones que duguin a terme aquest tipus d'actes. Desenes d'ususaris a la plataforma van aplaudir les seves paraules.
Dies després, la jove va fer públic un comunicat en el qual es declarava innocent davant les acusacions que ella havia provocat l'incendi, i assenyalava que el foc ja estava cremant el bosc quan ella va decidir fer el vídeo. En tot cas, assumeix la seva part de culpa en fomentar un comportament irresponsable a les xarxes socials.
S'han detectat altres vídeos similars a TikTok
Tal com apunta la televisió pakistanesa, les autoritats han detectat diversos casos de joves que graven un vídeo entre flames, o directament provocant l'incendi, i després l'han compartit a TikTok. En el cas d'una altra jove, va provocar un incendi per donar un toc dramàtic al seu vídeo, però aquest va descontrolar-se i va acabar cremant desenes d'arbres. Un altre vídeo mostra dos joves passejant pel bosc de nit i prenent foc a les branques amb un encenedor.
مارگلہ کے جنگلات میں آگ لگانے والے جوانوں کی ویڈیو سامنے آگئی@ahsanpsp @dcislamabad pic.twitter.com/7Ke0znzms8
— sajid sheikh (@sajidsheikh321) May 16, 2022