Algunes persones que tenen uns coneixements extrems en l'àmbit de la informàtica poden utilitzar el que han après per accedir a sistemes d'empreses multimilionàries. Els poden fer per lucrar-se amb alguna acció delictiva o fins i tot per divertir-se, com han fet diversos hackers al llarg de la història.

Aquestes persones són capaces d'amenaçar empreses multinacionals, el 2014 un grup de hackers anomenat Lizard Squad va demostrar el seu poder atacant els serveis de Play Station i Xbox Live, els serveis online de les consoles més importants de l'època. Aquest atac va anul·lar les possibilitats dels milions de jugadors de tot el món de poder accedir a les opcions online.

Alguns d'aquests experts han estat contractats per millorar els sistemes de seguretat de diverses empreses grans després que hagin aconseguit trencar les seves barreres. Són persones que s'encarreguen de forçar els límits informàtics per utilitzar-los en el seu propi benefici, la qual cosa requereix uns enormes coneixements i molta experiència en aquest àmbit.

El hacker Kingpin, tot un expert

Els companys d'El País han entrevistat Joe Grand, conegut com a Kingpin, que és un dels hackers més mediàtics de tota la història. Va començar a ser conegut quan el 1998 va ser citat en el Senat dels Estats Units juntament amb altres membres de L0pht, un grup de hackers que va afirmar que en 30 minuts eren capaços de deixar sense connexió a internet tot el país.

Actualment, Joe Grand treballa impartint classes i donant cursos per tot el món, parlant sobre la seva experiència en aquest polèmic àmbit. Encara que, segons va dir en l'entrevista, continua sent "aquell noi de 16 anys a qui agrada fastiguejar gent".

Hackers

Hacker / Pixabay

També treballa en una companyia juntament amb altres hackers que col·labora per ajudar persones que han tingut problemes per accedir a les seves carteres de criptomonedes. Accedir si has oblidat la contrasenya és pràcticament impossible, però ells són capaços de fer-ho.

Cada dia rep moltes sol·licituds per ajudar persones que tenen problemes per accedir a les seves carteres de criptomonedes: "Això demostra que la gent té problemes amb les criptomonedes, no és una cosa fàcil d'utilitzar", va comentar.

Com va sorgir la idea de formar aquesta empresa?

La idea de formar una entitat d'aquest tipus va sorgir per una anècdota que va protagonitzar el mateix Grand i Dan Reich, un dels seus socis en la seva nova empresa. En 2018, el Reich i un amic seu van decidir invertir en una criptomoneda, comprant 50.000 dòlars de Theta.

Aquesta criptomoneda va estar diversos anys amb un valor realment sota i estable, però el 2020 va començar a créixer i els 50.000 dòlars invertits van augmentar el seu valor fins als 2,5 milions, però es van trobar amb un gran problema quan volien començar a vendre, no recordaven la contrasenya.

El Reich va contactar amb Grand el 2021 perquè solucionés aquest problema i va accedir a col·laborar amb ell. Kingpin és un expert en maquinari, la qual cosa podia facilitar aquesta complicada tasca. Ambdós van decidir gravar el procés per pujar-lo en un vídeo a YouTube, que va ser publicat i es va tornar viral, assolint els 4,6 milions de visites.

Grand relata la seva experiència: "El hacking no és el que veus a les pel·lícules. És una gran muntanya russa, resoldre endevinalles, obligar als ordinadors i al maquinari a fer coses que no esperaven fer, vols que incompleixin la seva funció d'una manera que tu puguis controlar", va dir.