Nou anys i set mesos de presó. Aquesta és la condemna per a l'home acusat violar brutalment una àvia de 95 anys a Figueres el 21 de gener de 2022. En una breu declaració a l'Audiència de Girona en la qual s'ha limitat a "sí" a les preguntes de la fiscal i del seu advocat, Alpha Omar Jallow ha reconegut que va agredir sexualment la dona, al·legant, però, que aquell dia estava afectat pel consum d'alcohol i drogues i que quan els Mossos el van detenir ho va confessar tot. En aquest sentit, tant la fiscalia i la defensa han apreciat atenuants de confessió i embriaguesa i ha rebaixat la petició de pena per delictes d'agressió sexual, violació de domicili i lesions, que originalment era de 13 anys i 9 mesos de presó.

Es va colar a casa seva i la va violar

L'acusat, originari de Gàmbia i que en el moment dels fets tenia 31 anys, ha admès que cap a dos quarts de dotze de la nit del 21 de gener del 2022 es va colar a casa de la víctima, en un edifici situat al carrer Fages de Climent de Figueres, entrant-hi per la porta corredissa de la terrassa. Un cop dins, va violar la dona, de 95 anys i amb un "deteriorament cognitiu important", introduint-li la mà als genitals de forma violenta. L'àvia, que arran de l'atac va patir lesions greus, va poder activar el medalló de teleassistència que duia a sobre per avisar els serveis d'emergències.

La Guàrdia Urbana de Figueres es va desplaçar fins al domicili de la dona i, en arribar, tal com ha declarat el caporal del cos al judici, se la van trobar estesa a terra, "bastant nerviosa" i dient que li feien mal els genitals. En interrogar-la, va explicar als agents que mentre estava dormint, algú havia entrat a casa, l'havia colpejat i l'havia violat. Els sanitaris van traslladar l'àvia a l'hospital de Figueres, on va haver de ser intervinguda quirúrgicament per un esquinçament. A més, també va patir un trastorn d'estrès posttraumàtic amb clínica depressiva.

Per la seva banda, l'agressor va fugir després de l'atac. La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra a Girona va obrir una investigació i va identificar Alpha Omar Jallow com a principal sospitós. El 3 de febrer, pocs dies després de la violació, va ser localitzat i detingut a Sant Pere Pescador. En aquell moment, va reconèixer que havia assaltat el pis de l'àvia per error, pensant-se que era l'habitatge d'una amiga seva. Al posterior judici, de fet, diversos veïns han apuntat que l'havien vist per l'edifici i que estava afectat pel consum d'alcohol.

Una petició de pena més baixa per haver confessat

Malgrat que en un primer moment la fiscalia demanava una condemna de 13 anys i 9 mesos de presó, ha acabat tenint en compte l'atenuant de confessió, ja que va admetre els fets tant als investigadors com al jutge abans de saber que l'havien identificat com el sospitós de l'atac. A més, també ha tingut en compte que en el moment de l'agressió sexual estava afectat per la ingesta de begudes alcohòliques. Per això, ara demana una pena de 9 anys i 7 mesos de presó pels mateixos delictes.

Per altra banda, l'acusació pública ha suprimit la petició d'allunyament de la víctima, ja que l'àvia va morir el 26 de setembre del 2022, pocs mesos després de la violació. Tot i això, en concepte de responsabilitat civil, demana que el processat indemnitzi amb 35.000 per les lesions i el dany moral als hereus de la dona. A més, demana que l'expulsin al seu país d'origen un cop hagi complert tres quartes parts de la pena o quan el processat accedeixi a la llibertat condicional. En aquest sentit, el processat s'ha defensat explicant que viu al país des de fa 18 anys i hi té família.