Hisenda té en el punt de mira els diners en efectiu i vol saber tots els pagaments i cobraments que es fan així. Aquesta vigilància tan de prop de les monedes i els bitllets té a veure amb evitar possibles delictes com el blanqueig del narcotràfic, de la venda d’armes o el desfalcament i el frau. Això no vol dir que no puguem tenir diners en efectiu, ni és una cosa il·legal ni s’ha de pagar més impostos per això. De fet, és molt habitual que guardem una part dels nostres estalvis en efectiu a casa, sigui en un calaix, en una caixa forta o, com es diu popularment, amagats sota el matalàs del llit.

L’especial interès de l’Agència Tributària pels diners en efectiu ha fet que tingui un criteri automatitzat per poder-lo controlar. Els funcionaris d’Hisenda fiscalitzen tots els moviments de diners en efectiu que, això sí, compleixin una sèrie de requisits. Segons l’article 93 de la Llei General Tributària, tots els bancs estan obligats “a proporcionar tota classe de dades, informes, antecedents i justificants amb transcendència tributària que estiguin relacionats amb el compliment de les seves pròpies obligacions”. És a dir, que totes les entitats bancàries estan obligades a comunicar a Hisenda quan es fa una retirada o un ingrés major de 3.000 euros o qualsevol operació amb un bitllet de 500 euros.

Hisenda controla les operacions bancàries de més de 3.000 euros i els pagaments amb bitllets de 500

Des de l’Agència Tributària no ho poden tenir tot controlat i, per això, se centren especialment en grans pagaments de diners en efectiu amb bitllets alts. L’alerta de l'entitat bancària s’enviarà quan el sistema automatitzat detecti algun d’aquests moviments i es podran enviar tota la informació relativa a “moviments de comptes corrents, dipòsits d’estalvi i a terminis, comptes de préstecs i crèdits i la resta d’operacions actives i passives”. Si s’estalvia diners en efectiu, doncs, cal anar amb compte de no ingressar-ho tot de cop al banc perquè podrien sospitar que té un origen il·lícit. Per evitar que això passi, es recomana incloure la quantitat que es té de diners en efectiu a la declaració de la renda aclarint quin és el seu origen i sotmetent-lo als seus corresponents impostos.