Hisenda està aquests dies en boca de tots davant de la imminent declaració de la renda anual 2021 que terroritza tots els ciutadans. En els últims mesos, a més, l'Agència Tributària ha posat en el punt de mira als diners en efectiu per evitar l'emblanquiment de capitals i el finançament del terrorisme, entre altres delictes. Tanmateix, molta gent continua optant per acumular diners en efectiu, com es feia abans de Bizum i dels pagaments amb targeta contactless.

Hisenda avisa sobre els diners que podem portar a sobre

I Hisenda avisa sobre aquests moviments en efectiu que, de ser molt grans, poden portar-nos problemes si no podem demostrar la legalitat dels diners. De fet, aquest és l'únic requisit que l'Agència Tributària estableix per guardar els estalvis a casa. I és que això de guardar feixos de bitllets sota del matalàs sona a pel·lícula, però hi ha qui encara ho fa, i de moment, és totalment legal i no suposa cap problema.

Dinero Loteria

Hisenda regula els diners en efectiu que podem portar a sobre i tenir a casa / Arxiu

Això sí, haurem de poder demostrar la procedència lícita de tots aquests diners que acumulem, a més de declarar-ho a la institució pública. En cas de no poder provar-lo, podríem enfrontar-nos a diversos delictes per tenir ingressos sense declarar o de provinença dubtosa. També és perillós emmagatzemar grans quantitats a casa, ja que un robatori podria acabar amb els estalvis de la nostra vida, a més de no tenir rendibilitat en mantenir-se fora del flux financer del país, que ens exposa a perdre capacitat adquisitiva per la inflació.

A casa podem tenir diners il·limitats: les condicions

El que sí que està controlat són els diners que podem portar pel carrer, que es regula per la Llei 10/2010, de 28 d'abril. La normativa determina una quantitat màxima que podem portar a sobre sense declarar-la, la qual cosa suposa una mesura per a la prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme. D'acord amb aquesta llei, es podrà emportar un màxim de 100.000 euros en efectiu dins d'Espanya.

Si portem una quantitat superior, serà necessari declarar el tràmit, tal com indica el BOE: "Hauran de presentar declaració prèvia [...] les persones físiques que, actuant per compte propi o de tercer, realitzin moviments per territori nacional de mitjans de pagament per import igual o superior a 100.000 euros o el seu contravalor en moneda estrangera". Igualment, Hisenda té dret a vigilar els ingressos que superin els 3.000 euros, que suposen un presumpte guany patrimonial sense declarar de forma legal.

Bitllets / Pexels

Depèn de les quantitats, haurem de declarar els nostres estalvis a Hisenda / Pexels

També es trobaran sota lupa les transferències superiors a 10.000 euros, que suposaran un avís de l'entitat bancària al Banc d'Espanya i a Hisenda, perquè tinguin constància d'això i, en el cas que ho creguin necessari, investigar sobre això per evitar fraus financers. Es pot destacar, a més, que, en plena campanya de declaració de la renda 2021, ja s'han detectat estafes per correu electrònic per robar-nos les dades i fins i tot diners.