L'Helena Jubany era una bibliotecària que, fa més de 20 anys, va ser assassinada a Sabadell (Vallès Occidental). Dos mesos abans de morir va rebre dues cartes anònimes. Actualment, la Policia Científica ha determinat que Xavi Jiménez, l'únic imputat pel crim, és l'autor dels anònims, que són dues proves clau per saber qui va matar a la jove de 27 anys el desembre del 2001.

El 17 de setembre del 2001, l'Helena va trobar una carta anònima a la porta de casa seva, situada al carrer Francesc Layert de Sabadell. Aquesta nota anava acompanyada d'una orxata. Aquest detall és important, ja que l'orxata era la beguda preferida de la bibliotecària i, per tant, el remitent era una persona que la coneixia bé. La beguda tenia benzodiazepines i, en l'actualitat, es desconeix si se la va arribar a beure. La carta deia el següent: "Helena, sorpresa. Passàvem per aquí i hem dit: a veure l’Helena què s’explica. Som ???? (et farem un truc) “A menjar-s’ho tot”.

Helena Jubany rep una segona carta anònima acompanyada d'un suc

Al cap de tres setmanes, el 9 d'octubre del 2001, Helena Jubany va rebre una segona carta anònima: "Helena, abans que cap altra cosa esperem que et prenguis això amb el mateix sentit de l’humor que nosaltres. A la tercera et destaparem el misteri. És força segur que et facis un bon tip de riure. Ens agradaria molt tornar a coincidir en una excursió de la Unió Excursionista de Sabadell. Ja en parlarem! Ara anem a veure si trobem un lloc “bueno bonito i barato” a Sabadell per perfeccionar l’anglès. Ah! Bon profit, no ens facis un lleig, eh?! A la tercera ja ens convidaràs tu, no ho posem en dubte. Petons". Aquesta segona carta, a diferència de la primera, presenta dues cal·ligrafies diferents. L'anònim anava acompanyant d'unes pastes i d'un suc de taronja, que també tenia somnífers.

Segundo anonimo Helena Jubany / Archivo

Helena Jubany va rebre dues cartes anònimes abans de ser assassinada a Sabadell (Vallès Occidental) / Arxiu

L'Helena es va prendre el suc a la feina, a la biblioteca de Sentmenat i, de cop i volta, es va començar a trobar malament i que no es veu capaç de tornar a casa conduint. Per aquest mateix motiu, un amic seu es va oferir a apropar-la a casa, però tenien un problema: si deixava el cotxe a Sentmenat, l'endemà no podria anar a treballar. Va ser llavors quan van decidir que passaria la nit a casa el seu amic. Es va quedar profundament adormida al cotxe i l'endemà no recordava què havia fet el dia anterior.

El suc que acompanyava la carta contenia benzodiazepines

El 5 de novembre, l'Helena va portar el suc al laboratori i l'informe va determinar que tenia benzodiazepines. A finals de desembre del 2001, la bibliotecària va desaparèixer en estranyes circumstàncies i, al cap de dos dies, van trobar el seu cadàver en el pati interior d'un edifici de Sabadell, on vivia Montse Careta, que va entrar a la presó de manera provisional i es va suïcidar, emportant-se molts secrets sobre aquest macabre crim que encara no s'ha resolt.

Xavi Jiménez, l'únic imputat pel macabre crim de la bibliotecària de Sabadell

Actualment, l'únic imputat per l'assassinat de l'Helena és Xavi Jiménez, que haurà de declarar aquest divendres als jutjats de Sabadell. La Policia Nacional ha determinat que va ser ell qui va escriure els anònims i, per si no fos poc, també van descobrir uns correus esborrats a l'ordinador de l'Helena on es feia referència a un examen d'anglés i a una excursió, uns elements que també apareixen als anònims i que fan saltar totes les alarmes.