Ha sortit a la llum la persona que va escriure les cartes anònimes que va rebre l'Helena Jubany pocs mesos abans de ser assassinada. Segons un informe de la Policia Nacional, van ser escrites per Xavi Jiménez, l'únic investigat per aquest crim sense resoldre. L'han enxampat gràcies a unes pistes que va donar fa cinc anys en una entrevista, que han estat clau per imputar-lo.

L'Helena Jubany tenia 27 anys quan va ser assassinada. Era natural de Mataró (Maresme), però feia poc que s'havia mudat a Sabadell (Vallès Occidental). Va estudiar periodisme, però la seva passió era la lectura i, per aquest motiu, treballava com a bibliotecària a Sentmenat.

L'Helena Jubany va ser assassinada el 2001 a Sabadell

El 2 de desembre del 2001, l'Helena va ser assassinada a Sabadell: la van llençar des d'un edifici. La investigació va passar a mans de la Policia Nacional i en un principi, pensaven que s'havia suïcidat. No obstant això, quan li van fer l'autòpsia, van determinar que havia patit una mort violenta: tenia cremades de colònia pel cos i havia estat drogada.

Les cartes anònimes, un element clau per saber com va morir

Quan es va iniciar la investigació, que va tenir moltes negligències, van descobrir que, dos mesos abans de morir, l'Helena Jubany havia rebut dues cartes anònimes, que s'han convertit en un element clau per resoldre el crim. En aquestes cartes, li parlaven d'unes sortides al centre excursionista de Sabadell i, per aquest mateix motiu, pensaven que el responsable dels fets era algú d'aquest grup excursionista i la investigació va anar encaminada en aquest àmbit. 

Dos estudiants entrevisten el sospitós del crim

L'Anna Prats i el Yago García, dos estudiants de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'any 2017, van fer el treball de final de grau sobre aquest macabre assassinat i van tenir l'oportunitat d'entrevistar a Xavi Jiménez que, 20 anys després del crim, s'ha convertit en l'únic sospitós de l'assassinat de l'Helena Jubany.

El que aquest home els va dir a l'entrevista es va convertir en una prova clau que, anys més tard, ha aconseguit que se'l citi a declarar com a presumpte autor dels fets. Jiménez explicava als dos periodistes que lamentava que la investigació s'hagués centrat únicament en l'entorn excursionista de la víctima i que s'haurien d'haver comprovat altres espais com, per exemple, el correu de l'Helena, on ben segur que trobarien alguna cosa.

Xavi Jiménez declararà com a investigat la setmana que ve

El que no imaginava el Xavi era que, anys més tard, s'analitzaria el disc dur de l'ordinador de l'Helena i el que trobaren allà. L'informe va determinar que hi havia uns correus enviats pel sospitós que havien estat esborrats on parlava d'una excursió i d'un examen d'anglès, dos elements que apareixien a les cartes anònimes. Per aquest mateix motiu, la Policia Científica l'ha sotmès a una prova cal·ligràfica i ha determinat que ell és qui va escriure les dues cartes a l'Helena: haurà d'anar a declarar el divendres de la setmana que ve com a imputat, uns fets que fan tornar l'esperança que es resolgui aquest macabre assassinat.