Un tribunal militar ha suspès de sou i de feina durant dos anys a un guàrdia civil d'Orpesa (Castelló) que consumia drogues, anava al servei sota l'efecte de les mateixes i que va arribar, fins i tot, a absentar-se de la caserna per anar a comprar cocaïna vestit d'uniforme. 

Els seus companys ja sospitaven d'ell

Segons la sentència, tot va començar l'any 2019 arran d'unes sospites d'un dels superiors de la caserna militar. El passat novembre, l'agent suspès prestava servei d'atenció al ciutadà, concretament en recepció de denúncies. Un matí qualsevol, el guàrdia civil va demanar permís per absentar-se durant uns minuts per anar a fer una "gestió" en un banc de Benicàssim. El superior ho va permetre, però ja sospitava que l'agent podia estar consumint estupefaents per la informació proporcionada per la Unitat de Seguretat Ciutadana de Comandància (Usecic). Per esbrinar-ho, va ordenar a la patrulla de servei d'Orpesa que el seguís.

L'agent va sortir de la caserna militar vestit d'uniforme i amb l'arma reglamentària. Per no ser descobert, el guàrdia civil sancionat va dirigir-se cap a un poble veí, per la qual cosa els seus superiors van avisar a la caserna més propera perquè continués amb la vigilància. Un sergent i un cap primer es van dirigir cap a un punt habitual de venda de drogues de la localitat i es van creuar amb el vehicle particular del guàrdia d'Orpesa.

En veure-ho, l'agent sancionat va baixar del cotxe i es va identificar com a guàrdia civil, vestit d'uniforme sota una jaqueta i portant l'arma de defensa. Aleshores, els seus companys li van sol·licitar que lliurés l'arma reglamentària, accedint aquest a fer-ho. Mentrestant, els altres dos guàrdies civils van registrar l'interior del turisme.

L'agent consumia drogues durant el servei

Durant el registre van trobar en el seient del copilot una bossa amb una pols blanca i una carpeta de tapes dures que van ser intervingudes. Després de passar avís al capità, aquest es va presentar en el lloc dels fets, sol·licitant a l'equip de Trànsit que li fes la prova de detecció de drogues a l'agent sota sospita. Un cop fet el test, aquest va donar positiu en cocaïna.

Davant aquesta situació, el tribunal militar estableix que l'agent "o bé va iniciar el servei sota els efectes de la cocaïna, o bé la va consumir aquell mateix dia". Aquesta conducta és, com assenyala el document, "clarament incompatible amb la prestació de servei per part d'un membre de la Guàrdia Civil".

En un principi, el guàrdia civil va ser sancionat amb tres anys de suspenció de sou i feina. Tanmateix, després de recórrer, el tribunal militar central ha rebaixat la condemna en dos anys fora del cos de la guàrdia civil per no ser reincident. A més, l'agent no podrà treballar més a Orpesa.