La Guàrdia Civil ha detingut vuit persones que pertanyien a una organització criminal que es dedicava a la venda de cotxes d'ocasió. Els presumptes delinqüents vivien a la província de Navarra i manipulaven el quilometratge dels vehicles abans de la seva venda per guanyar més diners enganyant els compradors.

La investigació forma part de l'operació 'Txozna' i va començar el 2019 quan la Guàrdia Civil va rebre informació que un establiment de la Comunitat Foral de Navarra estava venent vehicles d'ocasió que havien estat manipulats.

Els agents van començar a investigar aquest negoci i van corroborar l'existència d'aquests cotxes que havien estat manipulats perquè el seu comptaquilòmetres marqués un número inferior al real i, donis aquesta forma, aconseguir guanyar més diners.

Les dades de l'operació

Segons ha informat la Guàrdia Civil, els membres d'aquesta banda criminal van manipular 81 cotxes que van ser venuts a 12 províncies espanyoles diferents. A més, calculen que han aconseguit un benefici de més de 147.000 euros amb les seves accions delictives.

El valor d'un cotxe pot augmentar considerablement si ha recorregut menys quilòmetres, ja que és un indicatiu que les seves peces han patit menys desgast. És per això que els detinguts treballaven per reduir el número del comptaquilòmetres per poder vendre els vehicles per un preu que era molt per sobre del seu valor real.

cotxes guerdia civil 2

Cotxe manipulat / Guàrdia Civil

Les vuit persones detingudes per la Guàrdia Civil han estat acusades de presumptes delictes de Falsedat Documental, Estafa i Pertinença a Grup Criminal. L'operació per desarticular aquesta banda criminal ha estat coordinada pel Grup d'Investigació i Anàlisi de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil de Navarra, encara que també han col·laborat agents de Barcelona, Girona, València, Madrid, Albacete, Corunya, Biscaia, Àlaba, Guipúscoa i Cadis.

Segons les dades de l'Institut d'Estudis d'Automoció (Ideauto) a Espanya es venen 2,3 cotxes de segona mà per cada un nou. Per la qual cosa aquest tipus de transaccions són habituals i és vital comprovar l'estat real del vehicle abans de comprar-lo perquè no passin aquest tipus de problemes.

El modus operandi de la banda

Els agents de la Guàrdia Civil van descobrir que hi havia quatre tallers de la província de Navarra que estaven implicats en aquestes activitats delictives. Compraven els cotxes a empreses de rènting poc abans que passessin la seva primera inspecció tècnica obligatòria.

Quan tenien els vehicles en el seu poder trucaven el comptaquilòmetres perquè aparegués un número considerablement inferior al real. Després feien que passessin la ITV i els posaven a la venda amb les dades falses actualitzades en els registres.

Gràcies a aquest enginyós truc, els compradors no podien demostrar que aquest no era el quilometratge real del cotxe, ja que en els registres de la ITV constava la mateixa xifra prèviament manipulada. D'aquesta forma, evitaven que les persones comprovessin la informació d'aquesta manera, una cosa que es recomana sempre que es compra un cotxe de segona mà.

L'única manera de comprovar si el quilometratge d'un cotxe ha estat manipulat és connectant el vehicle a una màquina de diagnosi. Per a això ha de tenir un comptaquilòmetres digital.