Desarticulen una xarxa d'explotació sexual a Girona: han alliberat 18 víctimes, una d'elles menor d'edat, obligades a prostituir-se contra la seva voluntat a Catalunya i a Romania. Els proxenetes els tatuaven els seus noms a les joves com si fossin de la seva propietat.

Alliberen 18 víctimes d'explotació sexual

Hi ha 19 persones detingudes i han estat alliberades 18 dones, entre les quals hi ha una menor. A Catalunya, el dispositiu policial s'ha centrat a l'Alt Empordà i la Selva. Es tracta d'una operació coordinada amb la Policia de Romania i amb l'Europol, expliquen els Mossos d'Esquadra.

La investigació duta a terme per un equip conjunt de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional va determinar la presència d'una organització criminal d'origen romanès a Girona que pretenia monopolitzar el "negoci" de la prostitució de carrer a les zones de l’Alt Empordà i La Selva. Per aconseguir-ho, la policia assegura que feien ús de la violència i la intimidació contra altres dones i proxenetes de la zona amb l'objectiu d'expulsar-los o bé per obtenir un pagament per poder continuar "treballant".

Els proxenetes les pegaven i les coaccionaven

Les dones eren captades per membres de l'organització i hi iniciaven una relació suposadament sentimental amb elles. Posteriorment, i mitjançant coaccions i agressions físiques, la policia assegura que les traslladaven a Espanya, al Regne Unit, Dinamarca i Alemanya on se les obligava a exercir la prostitució, tant en clubs com en la via pública. Les dones havien de lliurar la recaptació diària als líders de l'organització, que no dubtaven a mostrar-se a les xarxes socials amb gran ostentació i luxe.

Les marcaven amb tatuatges

Els proxenetes obligaven les dones a prostituir-se de manera ininterrompuda amb condicions higièniques que els Mossos qualifiquen de deplorables, fins i tot quan en algun cas alguna havia quedat embarassada, fet que suposava un greu risc en plena crisi sanitària. Algunes d'aquestes dones eren, a més, marcades amb tatuatges perquè altres organitzacions semblants sabessin que eren de la seva "propietat", i així hi quedaven lligades de per vida i les induïen a la idea que l'única alternativa per a subsistir era l'exercici de la prostitució.

Més de 180 agents en aquesta operació

L'operació policial ha conclòs amb l'entrada i escorcoll de manera coordinada en dos domicilis de Figueres i a catorze més a Romania, en les quals hi han participat més de 180 agents d’ambdós països. Entre els efectes trobats en els escorcolls realitzats a Romania hi ha fotografies de caràcter pornogràfic en les quals apareix una de les víctimes alliberades, menor d'edat, que també era obligada a prostituir-se. Entre les vuit persones detingudes a Catalunya s’hi troben els dos líders de l'organització, que han ingressat a presó provisional.