Els germans Roca, coneguts pel seu prestigiós restaurant El Celler de Can Roca, han apujat aquest any també el preu del seu menú. La seva decisió els posa al darrere de Dabiz Muñoz, que aquest gener va aplicar una gran pujada del menú al seu local DiverXO, que s'ha convertit en el més car.

Dabiz Muñoz i el seu astronòmic menú en DiverXO

De fet, el seu augment de preus per la degustació dels seus plats va generar una gran polèmica i el va posar en el centre de totes les mirades. Una pujada del 46 % feia que el seu menú de 250 euros passés a costar 365, sense comptar l'opció de maridatge que afegeix 150 euros més.

Davant les acusacions i controvèrsies, el xef madrileny explicava que ho feia per ser més "sostenible" i garantir el benestar de la seva plantilla. L'objectiu principal és permetre "tenir horaris racionals" per poder complir "les condicions laborals de qualsevol gremi" que han de ser, segons va declarar "sostenibles a nivell humà".

Al·lega sostenibilitat i millors condicions per a la plantilla

Muñoz prenia aquesta decisió des de l'experiència pròpia: "La gent del gremi em va ensenyar que el normal era treballar 14 o 15 hores al dia, cinc dies i mig a la setmana. I si volies ser cuiner o cambrer, el primer que et deien era: 'Prepara't per no tenir vida'. I era el normal, ho teníem interioritzat", assegurava.

David Muñoz / Wikimedia

Dabiz Muñoz / Wikimedia Commons

En les mateixes declaracions, Muñoz afirmava que "els temps canvien per bé" i que era partidari de reconstruir i millorar moltes coses des de la seva posició privilegiada. "Com més a dalt ets a la piràmide, més capaç ets d'inspirar als altres", deia.

Els germans Roca també apugen el seu menú

I posava d'exemple a Joan Roca d'El Celler, que, segons el xef "porten ja tres anys treballant en la sostenibilitat humana i a mi m'ha inspirat molt". De fet, els germans de Girona més famosos apujaven també aquest any el seu menú de 190 euros a 215, suposant un augment del 13 %, així com el seu menú de 225 euros en pujava 250, un 11 % més.

DiverXo by David Muñoz / GM

DiverXo by David Muñoz / GM

Sense assolir l'astronòmic preu tan criticat de Dabiz Muñoz, els germans Roca es troben entre altres prestigiosos xefs que també aposten per un afegit en les tarifes, com Quique Dacosta, el Restaurant Arzak, Aponiente o El Asador Etxebarri.

D'entre tots, el local insígnia de Muñoz i els seus 365 euros continua sent el més car del grup més selecte de la gastronomia nacional. Per sota a nivell preus hi ha el de Martín Berasategui a Lasarte, Guipúscoa, amb un menú de 290 euros o fins i tot l'ABAC de Jordi Cruz, per 225 euros.