Un intern agredeix amb una ganiveta a un altre a la cara a la presó de Puig de les Basses, a Figueres (Alt Empordà). Els fets van succeir el passat dimecres i van provocar aldarulls al centre, que van acabar amb tres funcionaris ferits, a banda del presoner.

Funcionaris ferits als aldarulls

Les ganivetades, en una baralla entre interns, van produir un aldarull al pati del centre penitenciari. Això va fer que els funcionaris de presons haguessin d'aïllar a dos reclusos més. Un d'aquests, a més, va oferir una forta resistència, enfrontant-se amb el personal de Puig de les Basses i agredint-ne un amb una puntada de peu.

Un altre treballador, arran d'aquesta detenció en paral·lel al pati, va patir esgarrapades i un tercer, un tall al dit, segons fonts penitenciàries. El sindicat UGT, després de conèixer els fets, ha demanat no barrejar interns conflictius amb els que tenen permisos perquè augmenta la violència.

'Diable' o ganiveta artesanal

L'intern que va tallar la cara a un altre va utilitzar una ganiveta artesanal amb diverses fulles manipulades, segons ha informat UGT. Més coneguda com a diable, va ser l'arma que va encendre la guspira al mòdul i van iniciar-se els aldarulls. Entre els "moments molt tensos", en paraules del sindicat, es van produir agressions, insults i amenaces de mort als funcionaris. El que va rebre la puntada de peu, es trobaria en aquests moments de baixa laboral.

Els dos principals agressors, tan el de la ganivetada com el que va ferir a un dels treballadors, han estat traslladats de centre penitenciari. El sindicat, en un comunicat, ha assegurat que la tensió i situacions violentes com les que es van donar aquest dimecres esta augmentant a les diferents presons de Catalunya. També han expressat la seva preocupació per l'increment d'introducció de drogues als mòduls, que potencien tant la violència com els ajustaments de comptes entre faccions rivals.

Barreja de interns conflictius a Figueres, segons UGT

El sindicat ha criticat que a la presó de Figueres s'hagin barrejat dins del mateix mòdul als interns més conflictius amb els que tenen permisos. Així com joves amb adults, penats amb preventius, o drogoaddictes amb reclusos de bon comportament i que tenen permisos. UGT ha recriminat al centre que aquesta situació "no respon a cap lògica que vetlli per la seguretat".

Han exigit que es "rectifiqui urgentment" aquest model de classificació interior. Entre altres coses, UGT ha demanat a la presó de Puig de les Basses, a Figueres, que "deixin de premiar als interns més conflictius donant-los destins de gran responsabilitat pensant que així s'il·luminaran, quan precisament el resultat és el contrari, traslladant aquesta conflictivitat als tallers productius, i enviant un missatge clar al pati d'impunitat i premi per mala conducta".