Molts són els qui intenten emular la famosa pel·lícula protagonitzada per Clint Eastwood i basada en el llibre Escape from Alcatraz de J. Campbell Bruce. Tanmateix, i en la majoria dels casos, els intents d'escapar de les presons no acostumen a acabar força bé: els acaben enxampant abans o durant el procés de fugida. Aquest és el cas de diferents reclusos que van excavar diversos forats en forma de túnels als lavabos de dues cel·les de la presó de Logronyo. Els funcionaris van descobrir-los aquest dimarts a la nit durant una inspecció pel comportament estrany que estaven tenint alguns interns els darrers dies.

Així van realitzar els forats per intentar fugir de la presó

L'objectiu d'aquests forats realitzats als lavabos de dues cel·les amb penja-robes, utilitzant-los com pales, era accedir a un forat del passadís i després grimpar a la teulada de la presó, segons ha explicat l'organització sindical CSIF. Tal com han apuntat a EFE, els funcionaris portaven diversos dies "mosquejats" en observar un comportament estrany entre diversos interns del mòdul 5 de la presó de Logronyo. Actualment, en aquesta secció hi ha entre 40 i 50 reclusos. Per tot això, els treballadors van decidir realitzar una inspecció a l'interior de les cel·les i van descobrir dos butrons. Un d'ells estava en estat força avançat.

Els butrons s'havien realitzat darrere dels lavabos, amb la finalitat d'accedir al forat i, des d'allà, a la "xemeneia de ventilació" i grimpar fins a la teulada de la presó, ha relatat el sindicat. El recorregut era, aproximadament, el següent: endinsar-se al túnel, i després arribar a la teulada per uns espais anomenats "patinillos", per on s'accedeix a les plantes superiors per arreglar desperfectes. A més, cada dues cel·les hi ha un forat estret ocupat per les canonades de calefacció i la resta de tubs. Finalment, arribarien a la teulada de la presó, des d'on, tot i la dificultat de la fugida, donava més possibilitats al seu pla. 

Pocs funcionaris i interns més perillosos

Els tres interns que van excavar amb un penja-robes els forats a les parets, dos d'ells companys de cel·la, ja han estat traslladats a un mòdul d'aïllament. El sindicat, per la seva part, ha recordat que la presó de Logronyo té la categoria C, la qual correspon als centres penitenciaris amb reclusos de menor perillositat, però últimament se n'han traslladat alguns de "molt perillosos". També ha denunciat que la plantilla és "escassa", la qual cosa comporta que al mòdul 5 on han succeït els fets hi ha tres funcionaris per gairebé mig centenar de presos. 

La delegada del govern espanyol a La Rioja, Beatriz Arraiz, ha explicat que la troballa dels butrons es va produir cap a les deu de la nit d'aquest dimarts. Ha felicitat els funcionaris en detectar la presència d'aquests forats, que desconeix com i amb quines eines es van realitzar els forats. Arraiz ha dit que aquests presos havien estat traslladats "fa un temps" a la presó de Logronyo procedents d'un altre centre penitenciari i que, actualment, es troben "incomunicats i s'han pres les mesures corresponents".