Sant Hipòlit de Voltregà i tots els petits pobles que l’envolten, al nord de Vic, la capital d’Osona, s’han despertat avui encara sense creure’s què havia passat. “Sempre ho sents per la televisió, en un poble remot, però avui ha passat aquí”, explicava a primera hora, en un dels bars de Sant Hipòlit, una veïna a ElCaso.cat. El poble es va despertar aquest primer de maig amb un crim, un assassinat, a trets, d’un jove de 15 anys, de can Conill, l’Aleix, un jove que feia un temps que ja no vivia al poble, però que hi havia viscut tota la vida amb els seus pares. Ara hi venia sovint a casa dels seus tiets, i on encara tenia els seus amics. La festa que es va fer a la pista del municipi, i per causes que encara no estan clares, va acabar de la pitjor manera possible, amb l’Aleix estirat a terra, sense vida, amb dos trets

Un home molt conflictiu 

El pistoler era Dani Montes Barba, un home de 40 anys, de nacionalitat espanyola, un veí de tota la vida també de Sant Hipòlit de Voltregà, i molt conegut entre els veïns. Vivia sol al carrer de Sant Martí. El seu pare n'havia marxat esgotat d'aguantar els problemes del seu fill, que els veïns recorden molt conflictiu i amb problemes amb la droga. La seva mare va morir fa un any. "L'única que tenia seny en aquesta família", assegura un dels veïns. Un home gran que recorda també el pare i l'avi del detingut. "Una família complicada, el seu avi ja era una bala perduda". 

Després del crim, al voltant de les cinc de la matinada, el pistoler Dani Montes, va escapar. Els Mossos sabien perfectament qui era, els veïns van veure la baralla que va posar fi a la vida de l’Aleix. I també sabien que anava armat. Encara amb el cadàver del jove a terra, el Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos van assaltar la casa per si encara era a l’interior, però no hi era. Ja havia escapat. Durant més de vuit hores, els Mossos van desplegar totes les unitats possibles, a més del GEI, també ARRO, totes les patrulles de Seguretat Ciutadana, l’helicòpter policial i drons per localitzar-lo. Agents especialitzats en segrestos i extorsions, que tenen experiència en negociació, van iniciar comunicacions amb la família per tal d’aconseguir que l’home s'entregués a la policia sense causar més danys. 

WhatsApp Image 2023 05 02 at 09.05.05
Els Mossos d'Esquadra registraran la casa de Dani Montes en cerca de l'arma homicida | GRS. 

Al voltant de la una del migdia, a Vinyoles, a menys de dos quilòmetres del carrer de Sant Martí, un veí va alertar que havia vist l'home més buscat de Catalunya. El gruix de l'operatiu de Mossos que estava desplegat a la zona es va desplaçar fins a la carretera C-17. Dani Montes anava caminant, sense l'arma que havia fet servir per, presumptament, matar l'Aleix. Sense violència va fer cas a la policia, es va estirar a terra i va ser detingut. Aquest matí casa seva, on vivia ell sol amb un gosset, continua precintada pels Mossos a l'espera que agents de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de la regió policial central hi entrin per escorcollar-la. Volen trobar-hi l'arma, si la va abandonar a casa abans d'escapar i estar més de vuit hores caminant pel Ter.