La Policia Nacional ha detingut a Logronyo (La Rioja) un entrenador de futbol infantil acusat d'haver abusat sexualment de vuit nois d'entre 15 i 18 anys. L'home, de 38, dirigia l'equip de futbol local Varea, i es guanyava la confiança dels menors durant els entrenaments per després contactar amb ells per les xarxes socials, demanant-los favors sexuals a canvi d'oferir-los contractes esportius, ja que en aquell moment també treballava com a observador de l'Osasuna.

La investigació va començar després de la denúncia interposada per la mare d’una de les víctimes, qui va trobar contingut de caràcter sexual al mòbil del seu fill. Aquest primer cas va destapar altres set, i l’ara exentrenador ha quedat arrestat pels delictes de pornografia infantil, corrupció de menors, abusos sexuals amb tocaments i assetjament sexual a menors per internet (child-grooming).

Aprofitava el seu estatus

Segons han explicat des de la Unitat de Família i Atenció a la Dona, "durant els entrenaments no mostrava cap raresa, però després parlava amb els joves per xarxes socials o els enviava missatges per quedar i veure's, moment en el qual s'aprofitava de la seva superioritat per a condicionar-los". Els nois, als quals oferia poder arribar a jugar en un club de Primera Divisió, trobaven força difícil negar-li les seves pretensions, ja que temien que contrariar-lo pogués afectar la seva carrera professional en un futur.

També s'ha desvelat que el detingut havia estat denunciat prèviament per delictes similars. El primer cop, l'any 2015 i més endavant l'any 2021, però cap d'aquestes denúncies van formalitzar-se. Això fa pensar als investigadors que possiblement hi ha més víctimes, tant dels clubs on va treballar com d'altres als quals tenia accés durant els diferents tornejos.

Una quantitat immensa d’arxius de contingut sexual

Després de detenir-lo es va procedir amb l’escorcoll del seu domicili, on van torbar una tauleta i un telèfon mòbil, tots dos dispositius plens d’arxius de contingut sexual amb menors o nois molt joves. En total, es van registrar 62.000 imatges, tant de foto com de vídeo, moltes de les vuit víctimes, però també d’altres joves sense identificar. La delegada del Govern espanyol a La Rioja, Beatriz Arraiz, ha assegurat que “aquest tipus de casos es resolen amb condemnes i els delinqüents castigats”.