La Policia Nacional ha alertat d’un increment en les últimes setmanes d’una estafa a través de WhatsApp en què els delinqüents es fan passar pel fill o filla de la víctima i li reclama uns diners de forma urgent. Aquests missatges acostumen a fer-se des d’un número diferent al del suposat fill al qual es vol suplantar i, per això, el primer missatge que envien al seu progenitor és un “mama, aquest és el meu nou número de mòbil”.

A partir d’aquí, l’estafador li explica a la víctima, fent-se passar pel fill, que ha tingut un inconvenient amb el seu telèfon mòbil i que ha hagut de comprar una nova targeta SIM o que li ha hagut de demanar el telèfon a algun amic. Després, li diuen que li ha sorgit un greu problema i que necessita que li ingressi diners urgentment a través de transferències en comptes corrents que no són seus.

La base d’aquesta estafa és la d’una altra estafa que es va estendre l’any 2015 en què se simulava el segrest d’un fill. En aquella ocasió no era per WhatsApp, sinó a través d’una trucada telefònica. “Tenim el teu fill” li deien a la víctima quan li trucaven des d’un número desconegut. Per fer-ho més creïble utilitzaven àudios gravats de menors plorant i utilitzaven tota la informació de la qual disposaven gràcies al perfil a les xarxes socials del fill. Després li demanaven a la mare que els fes una transferència per deixar-lo lliure.

Les persones grans, les principals víctimes d’aquest tipus d’estafes

Aquesta modalitat d’estafa està pensada sobretot per a persones grans o usuaris que estiguin poc familiaritzats amb la tecnologia i els telèfons mòbils. Aquestes persones acostumen a creure que el seu fill és qui els està parlant realment i no s'adonen que estan sent víctimes d’una estafa. Per això, en cas de rebre un missatge d’aquest tipus, el millor és trucar o enviar un missatge de WhatsApp al nostre fill o filla al seu número habitual, preguntant-li si són ells qui han enviat el missatge des del número desconegut. També pot ajudar a detectar l’estafa que el missatge estigui, per exemple, en castellà i habitualment utilitzeu un altre idioma per comunicar-vos.