A primera hora del passat dimarts la Guàrdia Civil desembarcava al carrer del Blai, al Poble-Sec, i no per menjar-hi una tapa a les desenes de bars que hi ha al llarg d’aquest cada cop més concorregut carrer de la ciutat de Barcelona. L’objectiu dels agents del Grupo de Acción Rápida (GAR) tampoc era fer un gelat a la Tropicana, una de les gelateries del carrer. L’objectiu era molt més important en la guerra contra el tràfic de drogues. La missió d’aquell matí era detenir Fikri Amellah, considerat per la Guàrdia Civil i l’Europol, el més rellevant majorista de la droga d’Europa.

Feia gairebé dos anys que la policia el volia caçar i el van poder localitzar en un petit pis del Paral·lel de Barcelona on vivia allunyat de la seva vida de luxe que havia tingut al sud d’Espanya, quan la Guàrdia Civil gairebé el va caçar després d’una investigació. Però es va escapar i es va instal·lar a Barcelona, que sembla que és on va poder arribar a passar més desapercebut, fins que els agents del Grupo Central Antidrogas de la Unidad Central Operativa (UCO) el va poder localitzar i detenir.

 

A més de Fikri Amellah, que era el principal objectiu, també es van detenir setze persones més, onze de nacionalitat espanyola i cinc de marroquina, com Amellah. Els detinguts estan acusats de tràfic de droga, de blanqueig de capitals i de ser els líders de la banda més important del tràfic de droga, per tot Europa, de droga que arriba des d’Àfrica. Es van fer detencions, a més de Barcelona, també a Pontevedra i Cadis.

Milers de quilos de droga entrats a Europa per Fikri Amellah

Entre altres operacions, la Guàrdia Civil creu que Fikri Amellah ha liderat l’entrada a Espanya de 4.300 quilos d’haixix a San Pedro del Pinatar, a Múrcia, i 1.800 quilos de cocaïna, per la costa gallega, durant aquest any 2021, i tot des de Barcelona, amagat en un petit pis del Poble-sec. Amb mà de ferro telecontrolava el negoci amb exportacions de droga per tot Espanya, importacions per Europa i intercanvis de pel·lícula a alta mar. L’any 2018 també va aconseguir entrar 1.000 quilos de cocaïna des de les costes del Marroc.

Operación Antidroga en Barcelona - EFE/Marta Pérez

Un dels locals escorcollats per la Guàrdia Civil al carrer del Blai, a Barcelona / EFE

Fikri Amellah és considerat el més gran dels majoristes de la droga d’Europa. La Guàrdia Civil l’acusa també de ser el proveïdor de grans grups com Los Castaña o del Messi de la droga. La seva banda és qui ha entrat més droga des del Marroc fins a Espanya, alguns cops, amb personal de la policia i de l’exèrcit del país nord-africà també treballant per ell. Aprofitant els coneixements adquirits amb el tràfic d’haixix i la logística que havia acumulat, l’home també va iniciar-se en el tràfic de cocaïna, amb embarcacions, però per la costa gallega.

Les principals agències de la lluita contra el tràfic de cocaïna han detectat que la ruta africana de la cocaïna cada cop s’utilitza més per a poder entrar aquest tipus de droga a Espanya i a Europa. L’ara detingut s’havia fet expert en aquesta via, tenint “guardaries” a la costa del Marroc i fent travesses d’alta mar amb la droga per entrar, per diversos punts, a l’Estat.

Vida de pocs luxes per no ser descobert

A les entrades als pisos controlats per Fikri Amellah es van trobar rellotges de luxe de, alguns d’ells, 800.000 euros, però que ara no portava per Barcelona per evitar aixecar la llebre. En els escorcolls s’han trobat armes i també elements de comunicació encriptada que possibilitaven converses entre els membres de la banda sense ser detectats per la policia. Les entrades del GAR es van fer en diversos punts de la ciutat, bars que s’havien convertit en els establiments que la banda aprofitava per blanquejar els diners que guanyaven del tràfic de droga.

En l’operatiu que es va desenvolupar aquest dimarts al centre de Barcelona també es va activar l’helicòpter de la Guàrdia Civil quan, després de les entrades, un dels objectius de l’Europol es va escapar saltant pels terrats del Poble-sec. Finalment, després de ser detectat des de l’aire, va poder ser detingut. La majoria dels detinguts han ingressat a presó, després de ser entregats al jutge que ha liderat la investigació, des de San Roque, a Cadis.