Tres cadàvers, cap detingut. És el resum que es podria fer de les execucions per l’esquena que s’han registrat els darrers mesos a l’àrea metropolitana de Barcelona i que si bé no sembla que tinguin cap mena de relació, sí que tenen elements en comú. Disparar per l’esquena, directe al cap, al mig del carrer, no és un modus operandi que sigui habitual a Catalunya, tot i el repunt, preocupant, d’aquests darrers mesos.

El passat 18 de novembre de 2021 un desconegut va assaltar per l’esquena a Valentín Moreno, el conegut assassí de la Vila Olímpica, en un carrer de Sant Adrià de Besòs. Dos trets, un d’ells al cap, van deixar entre la vida i la mort aquest home, que al cap de poques hores va acabar morint a l’hospital de Can Ruti. El 30 de novembre, menys de quinze dies després, la història es repetia. Si el crim de Sant Adrià va ser de nit, a Cerdanyola va ser a plena llum del dia. Un home d’edat semblant, l’Òscar, tornava de deixar el seu fill a l’institut quan, a pocs metres del bar on cada dia esmorzava, un desconegut va disparar-li tres trets per l’esquena. L’home va morir a l’acte, al mig del carrer.

La setmana passada, a Santa Coloma de Gramenet, va tornar a passar. Un home va aturar-se davant d’un taller mecànic es va acostar a la víctima, va obrir foc i d’un tret va ferir-lo al cap. Va poder ser traslladat crític a l’hospital de Can Ruti, però de matinada va morir. Com en els altres dos casos anteriors, encara no s’ha pogut detenir l’autor, que va escapar per la ronda de Dalt amb un vehicle, del qual la policia n’ha pogut aconseguir les plaques de matrícula. Segons ha  pogut saber ElCaso.cat, l'home assassinat a Santa Coloma parlava en rus, però tenia passaport d'Albània. La dona i les seves filles, si bé també parlaven rus, tenien passaport grec, com la matrícula del cotxe que portaven i que estaven arreglant al taller on va ser abatut l'home, d'on era coppropietari. La policia catalana, en una primera fase de la investigació, vinculen aquesta tercera execució amb el tràfic de drogues.

Elements en comú en les tres execucions

Les tres víctimes són homes i les tres tenien relació, segons les investigacions que tenen en marxa els Mossos d’Esquadra, amb la delinqüència. En el cas de Sant Adrià de Besòs tot sembla indicar que l’assassinat de Valentín Moreno està relacionat amb l’enfrontament entre bandes pel control de la venda de la droga. En el cas de Cerdanyola, els negocis turbulents de la víctima, semblen també part de la investigació del crim.

El modus operandi també és coincident: un desconegut assalta la víctima per l’esquena -dos cops de dia, un de nit- i obre foc sense intercanviar cap mena de paraula amb el seu objectiu. Dispara al cap i s’escapa. En cap dels tres casos les víctimes, que han quedat ferides crítiques i han mort en poques hores de diferència o han mort a l’acte, com en el cas de Cerdanyola, han pogut col·laborar amb els investigadors, i els Mossos han hagut de reconstruir la vida dels tres homes assassinats per les informacions policials prèvies -antecedents- i les versions de la família i amics, que no sempre estan disposats a col·laborar amb els investigadors.

Els Mossos busquen tres autors diferents

La policia catalana, ara per ara, i segons ha pogut saber ElCaso.cat, no relaciona els tres crims. No hi ha indicis que facin pensar que es tracta d’un mateix pistoler, un fet que obliga la policia catalana a treballar en tres línies d’investigació separades. Tot i això, els tres crims són investigats pels mateixos policies, el grup d’Homicidis de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió policial Metropolitana Nord; els tres municipis on es van produir els tirotejos són d’aquesta regió. Oficialment, la policia catalana assegura que té obertes les investigacions i no han avançat si hi ha avenços o no en la resolució. El que sí que han confirmat és que a hores d’ara no hi ha detinguts.

Més armes de foc a Catalunya

El tràfic de marihuana ha disparat també els enfrontaments amb armes de foc per tot Catalunya. L'any 2021 tres persones van ser assassinades a casa nostra amb relació al narcotràfic d'aquest tipus de drogues. Fa pocs dies un home va resultar ferit en una urbanització de Pineda de Mar, també per arma de foc, i ahir, al centre de Barcelona, els Mossos d'Esquadra van detenir un home dominicà que anava armat amb una pistola real. Després de perseguir-lo, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, va poder ser detingut a l'avinguda de Mistral. Es tracta d'un home jove que tenia antecedents per altres delictes.

WhatsApp Image 2022 03 28 at 10.50.55 AM

Moment de la detenció de l'home, a l'avinguda Mistral / EP