Un home de Girona, nigerià i de 38 anys, feia servir un perfil fals a les xarxes socials per estafar dones a les que feia creure que estava enamorat. L'individu s'obria un compte al que deia que era metge i estava a l'estranger, això és el que els hi deia a les víctimes tot i residir a Catalunya. Després assegurava que necessitava que li fessin transferències per enviar-li paquets o diners a casa seva. Així és com va ensarronar una dona resident a la Rioja i li va estafar 23.000 euros. Ella va ser la que va denunciar i els agents de la Policia Nacional van obrir una investigació, que va permetre detenir al delinqüent d'Internet que, a més, feia d'intermediari: recollia els diners de les persones engalipades i els entregava als membres d'un grup criminal internacional especialitzat en cometre estafes romàntiques.

Relació sentimental a distància: utilitzava un fals amor per estafar-los milers d'euros

La Policia Nacional ha detingut a Girona a l'home com a presumpte estafador romàntic a les xarxes socials. La investigació va començar amb la denúncia d'una dona a la Rioja aquest setembre. Va explicar que li havien aconseguit sostreure mitjançant enganys més de 20.000 euros, concretament 23.000, i que el desconegut va contactar amb ella a través d'un perfil que va resultar ser fals, explicant-li la mentida que era metge i treballava a l'estranger. Tot i semblar un argumentari forassenyat, el lladre virtual seleccionava segons la situació personal o que veia a Internet, a cadascuna de les seves víctimes, especialment per vulnerabilitat en algun dels aspectes. No obstant això, trigava temps en fer realitat els milers d'euros que va rebre i feia creure a les dones que mantenien una mena de relació sentimental a distància.

Estafa internet Policia Nacional, arxiu
Estafa internet Policia Nacional, arxiu / CNP

Aleshores, una vegada enganyades fins a dins del cor, l'arrestat li va demanar a la dona de la Rioja si podria enviar un paquet a casa seva, perquè li guardés fins que tornés a Espanya. Ella va accedir. Uns dies més tard, una suposada empresa de transports li va demanar que ingressés 2.900 euros per costejar les despeses de duanes. La víctima els va ingressar en un compte bancari que li van proporcionar. Però aquest només va ser el primer engany. El suposat metge de Girona li va demanar que fes sis transferències més i, malauradament, les va fer: va arribar a enviar 23.000 euros a diferents comptes corrents, tots ells espanyols.

A més del gironí, la Policia Nacional ha identificat dos homes més i una dona a Madrid, Països Baixos i la Corunya

La Policia Nacional, durant la investigació dels comptes corrents, va veure que darrere d'aquests hi havia tres homes i una dona. Un d'ells era el nigerià de 38 anys resident a Girona, mentre que els altres vivien, respectivament, a Madrid, Països Baixos i la Corunya (Galícia). Tots ells serien membres de la banda criminal que, una vegada estafaven els diners, es transferien entre ells els guanys, concretament als qui eren per damunt seu dins l'organització. Els agents també han identificat que moltes vegades els retirava d'un caixer automàtic i els entregava en mà als integrants de la xarxa internacional. 

El detingut a Catalunya es dedicava a obrir comptes bancaris perquè les víctimes poguessin ingressar-li els diners. Però, fins i tot, va arribar a donar el seu compte particular per a que li fessin les transferències. Respecte a tot aquest entramat, la Policia Nacional ha explicat que és "habitual" que les xarxes criminals dedicades a estafes romàntiques captin intermediaris amb l'objectiu de dificultar que s'esbrini el destí final dels diners. "Els capten a través de gent de confiança o bé s'aprofiten de la seva situació personal, oferint-los diner fàcil", han assegurat des del cos policial de la Rioja.