Un jove de Barcelona denuncia una estafa de 16.000 euros a través d'una aplicació de cites d'internet, que li ha enfonsat la vida. No és l'únic i els Mossos d'Esquadra investiguen un possible entramat criminal.

L'estafa de Tinder a Barcelona

Tot va començar a l'estiu, quan la víctima, de 30 anys, va conèixer el John a través del Tinder de Facebook, l'anomenat Facebook Dating. El seu futur estafador li va donar like i ell el va tornar el 12 de juny. El romanç va durar dos mesos i li va costar al jove 16.000 euros, que encara lluita per recuperar.

Tinder / Pixabay

Tinder / Pixabay

Dels fets queda constància en dues denúncies davant de la policia catalana, interposades el 20 de juliol i el 31 d'agost, a les quals ha tingut accés el Diario de Mallorca. Li van prometre guanyar gairebé 50.000 euros, però va acabar perdent gairebé 20.000.

Ara el jove forma part d'una plataforma formada per més de cinc-cents afectats per destapar l'estafa. I segons ell les xifres a nivell mundial podria ascendir a milers de persones. "Mentre parlem, n'he rebut tres m'agrada de tres estafadors diferents. Estan per tot arreu", adverteix la periodista Tamara Morillo.

Enamorat i estafat per un xicot cibernètic

L'estafat relata com es va desenvolupar la història: "Primer em va il·lusionar. Parlàvem cada dia: què has dinat, vull veure't, què soparàs, et fan creure que tens una relació", recorda. I quan ja et tenen entabanat "et pregunten si tu en saps d'inversions. Si els hi dius que no, et converteixes en la víctima perfecta".

Encara que sembli una estafa fàcil de detectar, tot és perfectament organitzat: "Et mostren fotos de coses cares, un tren de vida desitjable, i et diuen que tot és gràcies a les criptomonedes". I allà ja estàs enamorat. Llavors entra el "com volen el millor per a tu, ets la seva parella, t'ensenyaran a guanyar diners".

bitcoin 2008262 1920

Bitcoin / Arxiu

Per començar el procés, el John li va explicar a la víctima que havia de crear-se perfils a tres plataformes diferents: Binance, Effortwe365 i Meta Trader 5. La primera és on es transformen les inversions a divises digitals, amb les quals després et convidaven a unir-te a la segona, Effortwe365 -ara tancada. L'últim pas era entrar a Meta Trader 5, una plataforma legal, però que està hackejada per al frau.

Promeses de guanyar 48.000 euros es tradueixen en un robatori de 16.000

Com la víctima no entenia de criptomonedes, el John ho supervisava tot i li enviava fotos del rendiment dels seus diners, que va resultar ser mentida.

La seva primera inversió, provinent dels seus estalvis, va ser de 500 euros, dels quals va obtenir un benefici de 200 euros, que va retirar. "Vaig veure que realment guanyava diners", admet al mateix mitjà, però era una trampa.

La segona inversió va ser de 6.000 euros i davant de la insistència del seu xicot cibernètic, va demanar un crèdit a la mateixa plataforma per poder seguir amb el joc.

I llavors tot va començar a torçar-se: "De sobte, van dir que, si no pagava el préstec en 10 dies, congelarien el meu compte -perdria tot- i m'anirien penalitzant i generant interès per cada dia de més que tardés a tornar els diners". El John va actuar llavors com suposat defensor. "Va dir que havia enviat diners al meu compte per ajudar-me. Era part del pla. Em vaig sentir en el compromís de continuar invertint per poder tornar-li tot. Vaig haver de demanar un avançament de sou a la feina".

'Pig butchering scam' o matança del porc

Fins i tot després de pagar el deute, "la plataforma es va inventar més recàrrecs: 5.000 euros per ingressar-lo tard. I uns altres 5.000 per una llei internacional. Li vaig dir al John que això era una estafa, que ens havien enganyat. Que si havia de pagar un impost, jo el pagava a l'Agència Tributària d'Espanya, no a una plataforma. Vaig anar a denunciar". I llavors el seu xicot John va desaparèixer de la seva vida. Es va esborrar el compte de Facebook i el seu número de telèfon.

Aquesta estafa, que podria semblar un modus operandi tipus "estafa de l'amor", es diu en argot policial Pig butchering scam -que es pot traduir com a matança del porc en català.

Sempre se segueix el mateix mètode: trien les seves víctimes en aplicacions de cites i altres xarxes socials com TikTok, i els convencen per invertir en plans inexistents aprofitant la ignorància dels estafats sobre criptomonedes.

Mentre van estafant els diners, l'organització omple la guardiola -el porquet-. I quan es destapa el frau, trenquen la guardiola -maten el porc- i desapareixen amb els diners.