La pujada dels preus de l'oli, el racionament en la seva venda i el desproveïment són tema del dia des de fa setmanes. Ara, com davant de qualsevol situació problemàtica, un grup de delinqüents ha decidit estafar amb el bé més preuat de la nostra dieta: l'oli d'oliva. L'Agència de Seguretat Alimentaria, AESAN, ha alertat aquesta setmana sobre la presència de diversos tipus d'oli d'oliva a la venda en supermercats que han resultat no ser reals, sinó que estan fets de llavors.

Detectats olis d'oliva falsos per tot Espanya

Així alertaven aquest dimecres, detallant que de moment l'oli falsificat ha estat detectat a Múrcia, Catalunya, País Basc i País Valencià. Segons informa AESAN, es tracta d'una xarxa clandestina dedicada a la producció, envasament i distribució d'oli, etiquetatge com a "oli d'oliva" o "oli d'oliva verge extra" que en realitat no ho és, sinó que és d'origen vegetal, concretament de llavors.

Supermercat oli / Europa Press

S'han detectat gairebé deu marques fraudulentes / Europa Press

Davant de les sospites, s'han realitzat diverses anàlisis de les marques afectades, que han donat com a resultat que els envasos amb l'etiquetatge fals contenen en realitat oli de llavors o una barreja d'olis vegetals, en cap cas d'oliva. És per això que l'Organització de Consumidors i Usuaris, coneguda com a OCU, alerta que pot suposar un risc per a la salut, ja que en estar elaborat de forma clandestina és impossible rastrejar el seu origen i composició -evidentment no declarats a l'etiqueta-, per la qual cosa es considera que no té una traçabilitat fiable.

Fets de forma clandestina i amb riscos per a la salut: l'OCU alerta

Tot i que encara no s'han comunicat més regions afectades, les autoritats sanitàries no descarten que el número augmenti en els pròxims dies. De moment, el setge s'ha posat sobre vuit marques d'oli amb aquest modus operandi fraudulent: Wafa, Maakoul, Riad Al Andalus, Maysae, La Noria, Zannouti, Virgen de la Salut i Rahouyi.

Fuegos cuina gas butà / PxFuel

Segons l'OCU, consumir-lo pot ser perjudicial per a la salut / PxFuel

A la marca Wafa, s'ha detectat el frau en el seu envàs de dos litres etiquetat com a Oli d'oliva verge, seguit per l'oli d'oliva Maakoul, així com les ampolles de dos litres de l'Oli d'oliva verge extra Rahouyi i Virgen de la Salut -també afectat en el seu format de mig litre, u, dos i cinc. Altres envasos d'un litre que es fan passar per Oli d'oliva verge són els de la marca Riad Al Andalus, Maysae, i l'Oli d'oliva verge extra Zannouti 3131. Finalment, la llista finalitza amb la marca La Noria a la seva garrafa de cinc litres i altres bidons sense marca comercial, ambdós prometent ser Oli d'oliva verge i verge extra.

Malgrat que no hi ha constància de víctimes d'aquesta estafa a nivell sanitari, ja que en principi no hi ha problemes de salut generats directament per aquests olis falsos, l'OCU recomana que les persones que detectin aquests productes a les seves cases els tornin als seus punts de venda i que intentin comprar només productes de qualitat a través de canals regulars. Amb aquesta, ja són tres les alertes sanitàries que s'han publicat aquesta setmana, després de la retirada massiva d'ampolles d'aquests licors per una advertència de salut, i un embotit distribuït per Espanya i Andorra contaminat amb listèria.