La loteria de Nadal té un nou enemic: les estafes scam. Aquest tipus de frau per Internet ha colpejat la societat estatal Loterías y Apuestas del Estado (SELAE), que és l'encarregada de vendre i realitzar el popular i tradicional sorteig nadalenc el 22 de desembre. Des de l'organització han alertat que, en el seu nom, han estat enviats alguns missatges realitzats a l'atzar, a través de correu electrònic o carta. El text informa (de manera totalment falsa) que el destinatari ha guanyat un premi de la rifa espanyola.

Recomanacions per evitar ser estafat

La societat de loteries estatal ha llançat un missatge per evitar el frau per Internet a tots els ciutadans. De fet, explica que ells mai utilitzen aquestes comunicacions per informar que una persona ha estat premiada. Per això mateix, han demanat no contactar amb l'emissor de la comunicació, hagi estat per carta o correu electrònic, i mai proporcionar-los informació personal o diners. A més, han recalcat que "no hi ha possibilitat de guanyar en un sorteig de Loterias y Apuestas del Estado si, abans que se celebri, no has participat a través dels punts de venda oficials de loteria situats en el territori espanyol o a través del web".

Però, dit això, hi ha denominacions molt similars que poden portar a error als usuaris, especialment per les similituds amb els sortejos. Els noms fraudulents més utilitzats per aquests jocs són El Gordo Lotería Primitiva, El Gordo Sweepstake Lottery, La Primitiva Lottery and Apuestas del Estado, EuroMilions Lotería Internacional o El Gordo de Navidad, entre d'altres. SELAE, en un comunicat, ha recordat que els noms de les institucions, empreses i oficines que apareixen als missatges, tot i que acostumen a pertànyer a departaments ministerials, entitats i agències que existeixen, no tenen cap relació amb aquest frau per scam.

Diversos tipus dels fraus 'scam'

La terminologia scam, d'origen anglosaxó, s'utilitza per referir-se a les estafes per mitjans electrònics, com la que ha colpejat el nom de Loterías y Apuestas del Estado. Però, hi ha diferents tipus: phishing, pharming, falsos premis i falses botigues virtuals. En aquest cas s'ha donat el tercer, en el qual ens fan creure que hem guanyat un sorteig (tot i no haver participat) i ens demanen les dades bancàries per ingressar-lo. Així obtenen l'accés a tots els fons monetaris de l'usuari, que normalment buidant tant aviat com poden.