Estafa de grans dimensions als voltants de Barcelona. Cinc joves, d'entre 19 i 21 anys, han estat detinguts pels Mossos d'Esquadra a Vilassar de Dalt (Maresme) com a presumptes autors d'almenys 21 defraudacions pel mètode conegut com smishing. Aquest tipus de delicte o activitat criminal es basa en tècniques d'enginyeria social com missatges de text dirigits a usuaris de telefonia mòbil, normalment per SMS. Els hi sol·liciten diverses dades o fins i tot els truquen, però en aquest cas va fer-se mitjançant un enllaç a un portal web. Un cop fet això, els arrestats feien compres fraudulentes per valor de 15.000 euros a establiments del Maresme, Barcelona i el Vallès Oriental. Fets que van ser denunciats per diverses víctimes.

Un enllaç per buidar el compte bancari

Els investigats buscaven contactar amb el major número de víctimes possibles a través de l'enviament de missatges. És a dir, mitjançant l'enginyeria social, concretament l'smishing. Al text adjuntaven un enllaç que redirigia a una suposada web de confiança, per això i per donar versemblança a l'estafa, els autors es feien passar per treballadors d'entitats bancàries o empreses de paqueteria. L'oferta i usurpació de marques era molt variada: MRW, Seur, Correos... En creure que era un lloc segur i per completar una teòrica operació, aquestes persones posaven les claus de les seves targetes bancàries. Aquí començava tot l'entramat criminal.

Un cop en possessió de les claus, els cinc joves detinguts les carregaven en dispositius mòbils des dels quals realitzaven pagaments en botigues i extraccions en caixers automàtics, on van apropiar-se de més de 15.000 euros. D'aquesta manera, a poc a poc anaven buidant els estalvis de les persones que van caure a la trampa de l'enllaç enviat per SMS. Pel moment, els Mossos d'Esquadra a través de les denúncies interposades ha aconseguit identificar 21 víctimes, tot i que no es descarta que hi puguin haver més.

Detinguts cinc joves que han quedat en llibertat amb càrrecs

La investigació policial va concloure el 30 de novembre, quan es van fer les cinc detencions als joves d'entre 19 i 21 anys a Vilassar de Dalt, on també es va portar a terme una entrada amb el seu posterior escorcoll. Van intervenir vint telèfons mòbils que haurien utilitzat, presumptament, per fer les compres i les extraccions dels diners als caixers automàtics, una gran quantitat de targetes de telefonia i prop de 700 euros. També van localitzar una vintena d'ampolles d'alcohol, 14 cartrons de tabac i diverses peces de roba d'alta gamma provinents de compres fraudulentes, a més de 76 ampolles d'òxid nitrós (gas del riure). Els arrestats van passar a disposició del jutjat d'instrucció número 2 de Granollers (Vallès Oriental) i el magistrat corresponent va decretar la seva llibertat amb càrrecs.