Centenars de milers de víctimes des de 2016 van invertir en criptomonedes a mitja Europa i haurien patit un frau d'uns 50 milions d'euros. Això és el que han revelat els investigadors de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil, en un operatiu europeu conjunt amb les policies i autoritats d'Albània, Finlàndia, Geòrgia, Alemanya, Letònia i Ucraïna. Les primeres investigacions van portar-se a terme el 2018 i fins al moment han estat set països els que han obert causes judicials relacionades. A l'estat espanyol, han participat el jutjat d'instrucció número 2 de la Seu d'Urgell (Alt Urgell), la Fiscalia de Lleida, els dos cossos policials citats i un total de 33 funcionaris, segons ha informat l'Agència de la Unió Europea per a la Cooperació en Justícia en un comunicat. El mètode de captació i engany sortia de diferents call centers ubicats a territoris d'Europa de l'Est, on els treballadors es guanyaven la confiança de les víctimes, les quals invertien en molts casos amb tots els seus estalvis.

Cinc sospitosos detinguts i 15 registres a Albània, Geòrgia, Ucraïna i Macedònia del Nord

Després de la cooperació internacional i les diferents investigacions entre autoritats policials i judicials de més de set països, s'han aconseguit detenir cinc persones durant els 15 registres que van portar-se a terme a call centers. Les persones arrestades van ser quatre a Albània (on van deplegar-se Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil) i un a Geòrgia. D'altra banda, els escorcolls, a més d'aquests dos països, també van fer-se a Ucraïna i Macedònia del Nord. Des d'aquestes oficines, ara tancades i desarticulades, assetjaven amb trucades als clientes una vegada s'havien guanyat la seva confiança perquè hi posessin més capital. Tot això, mentre els sospitosos es feien passar per corredors de borsa que suposadament podien ajudar a les víctimes a guanyar grans quantitats de diners a través de petites inversions.

Les plataformes web amb les quals operaven estaven controlades per l'organització criminal ara desarticulada. L'entramat arribava a 27 ubicacions que van ser registrades, inclosos els 15 escorcolls a call centers, i cinc vehicles. En total, s'han conficat més de 500 dispositius electrònics, més de 340.000 euros en efectiu, diversos telèfons mòbils, diversos comptes bancaris, moneders de criptomonedes, propietats, documents d'identitat i targetes bancàries, entre d'altres.

L'agència Eurojust va facilitar la cooperació judicial en aquest cas establint i finançant un equip conjunt d'investigació, creat a petició de les autoritats de Suècia i en el que també van participar Albània, Bulgària, Finlàndia, Geòrgia, Alemanya, Letònia, Macedònia del Nord, Espanya i Ucraïna. També va afavorir l'execució d'ordres de detenció internacionals i europees d'investigació, així com cartes rogatòries a tercers països. Finalment, els operatius es van realitzar aquest dimarts i dimecres, 8 i 9 de novembre, respectivament.