La Guàrdia Civil alerta d'una nova estafa: els estan suplantant la identitat a través del correu electrònic per extorsionar sexualment les seves víctimes. Els estafadors envien un missatge fent-se passar per agents de l'Institut Armat per un presumpte cas d'una convocatòria judicial per delictes sexuals relacionats amb la pornografia infantil, la pedofília i l'exhibicionisme. 

"Alerta: detectada una nova campanya d'emails suplantant la identitat a la Guàrdia Civil amb l'objectiu d'extorsionar perquè contestin al correu rebut i continuar amb el frau. No hi piquis, és 'sextorsion'", expliquen els agents en una piulada, que ha corregut com la pólvora a les xarxes socials.

La Guàrdia Civil explica que els està suplantant la identitat

Tot i que aparentment pot semblar un correu de la Guàrdia Civil, no ho és i des de l'Institut Armat han explicat que hi ha detalls que evidencien que es tracta d'una estafa. Per exemple, que hi ha faltes d'ortografia que ja denoten que no és un correu oficial. De fet, els agents no notifiquen els procediments penals oberts d'aquesta manera i remarquen que es tracta d'una estratègia per tal que la víctima segueixi els passos del ciberdelinqüent

Ordenador /  Glenn Carstens-Peters

Suplanten la identitat de la Guàrdia Civil per extorsionar a les víctimes fent-los creure que estan sent investigats per delictes sexuals / Peters

Els guàrdies civils expliquen que és molt important no respondre aquest correu, ja que és una estratègia que permet saber als lladres si el compte està actiu i poder seguir amb l'extorsió. En cas que hagis picat i hagis contestat el missatge, és molt important fer captures de pantalla i recopilar el màxim de proves possibles per, posteriorment, posar una denúncia a la Policia.

Els trucs per detectar els ciberdelinqüents i com evitar estafes

L'Institut Armat ha aprofitat l'ocasió per donar una sèrie de trucs per evitar ser víctimes d'aquests tipus d'estafes. Remarquen la importància de no obrir els missatges i eliminar-los directament. També cal tenir l'antivirus actualitzat i no donar sota cap circumstància dades personals.​ En cas de ser víctima d'aquest tipus d'estafes, també tens l'opció de denunciar-ho.

Compte amb les noves multes falses de la DGT: no piquis a l'estafa de moda

La Guàrdia Civil no ha estat l'única institució a qui han suplantat la identitat i, de fet, la Direcció General de Trànsit (DGT) també ha estat víctima d'aquest tipus d'estafa i ho ha comunicat a través de xarxes socials. "S'ha detectat un nou enviament massiu per correu electrònic de multes falses de la DGT. No facis clic a cap enllaç ni responguis. Elimina-ho. És phishing", diuen des de Twitter.