Una nova estafa centrada a robar els diners a la gent gran i a les persones que no dominen la tecnologia s'està començant a estendre per tota Espanya. La Policia Nacional ha alertat de l'augment en els últims temps d'un frau denominat 'contactless', en què els delinqüents manipulen les ranures dels caixers automàtics i l'obstrueixen per tal que no es puguin ficar les targetes bancàries. Posteriorment, quan les persones grans van a intentar fer una transacció i no poden, s'aproximen per oferir-los la seva ajuda. Sempre de manera amable i intentant que la víctima no comenci a sospitar que l'intenten estafar.

Segons els investigadors es tracta de grups organitzats molt ben estructurats i amb un repartiment de rols ben establerts. Mentre un d'ells distreu a la possible víctima, l'altre aprofita el moment per fer servir una targeta 'contactless', és a dir amb una tecnologia sense contacte, per fer reintegraments d'entre 200 i 1.500 euros. Per a dificultar la seva identificació, fan servir ulleres de sol, mascaretes o peces de roba que els tapin part de la cara. Per això, des de la Policia Nacional recomanen desconfiar de qualsevol persona desconeguda que s'aproximi quan estem en un caixer automàtic, tapar el número pin amb la mà, rebutjar l'ajuda si algú ens l'ofereix i, en el cas de les persones grans, anar acompanyades d'algun familiar o persona de confiança.

Dues persones detingudes per estafar amb aquest mètode a Granada

En un operatiu contra els robatoris amb aquest mètode del 'contactless', la Policia Nacional ha detingut dues dones a Granada. Les dues arrestades oferien la seva ajuda a les víctimes després de manipular els caixers. Amb aquest mètode haurien arribat a estafar fins a set persones. Els investigadors també van veure com després de cometre els fraus, es van canviar de robar per evitar ser detectades. Tot i això, van acabar sent detingudes i han passat a disposició judicial.