Els Mossos d'Esquadra desarticulen una banda que falsificava i venia bitllets de transport públic a Barcelona, i que ha estafat més d'un milió d'euros. Així funcionava l'entramat.

Estafa amb bitllets de metro i transport públic

La investigació policial va començar al març, quan un representant legal de l’Autoritat del Transport Metropolità va denunciar la desaparició de diverses bobines verges de títols de transport que  es trobaven en caixes fortes de diferents estacions de l’L5 de metro, en el tram entre Vall d’Hebron fins a la Sagrera, principalment.

Estafa metro  Mossos

Estafen un milió d'euros en bitllets de transport públic / Mossos

Aquestes bobines de cartolina són utilitzades per reposar les que estan a punt d'esgotar-se a les màquines on s'expedeixen els títols comprats pels usuaris.

Cada bobina pot produir fins a mil nou-cents cinquanta títols que permeten viatjar en diferents mitjans de transport com metro, autobús, ferrocarril, Tram o tren.

Roba bobines verges i les ven a una banda criminal

Les investigacions dels Mossos d'Esquadra en col·laboració amb la Unitat de Seguretat i Protecció Civil del Metro i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), van arribar a identificar un treballador del metro, agent d’atenció al client, que robava bobines de títols de transport aprofitant la seva feina de reposició a les màquines expenedores.

tmb metro acn

Els bitllets falsos donaven accés al transport públic / ACN

Al seu torn, el grup criminal, que clonava les targetes simulant títols originals, comprava les bobines per a la falsificació de bitllets.

Els implicats gravaven la informació i la banda magnètica a les targetes verges, i aconseguien així bitllets gairebé idèntics als títols originals.

Punts de venda il·legals a Barcelona i Mataró

Després els distribuïen als venedors minoristes, que feien la venda al detall dels falsos títols en diversos municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i propers a aquesta, com és el cas de Mataró, on hi havia un gran mercat de compravenda de títols falsificats.

Detención mossos / Mossos d'Esquadra

Set detinguts per estafar un milió d'euros a l'ATM / Mossos 

Aquests títols falsificats permetien accedir als diferents mitjans de transport i en ser impresos en el paper original eren molt difícils de detectar a simple vista.

La majoria de títols clonats eren targetes de diversos viatges, però també n'hi havia de molt més valor, com ara bitllets de diverses zones o combinats amb altres operadores com Renfe que donaven accés a parcs d’atraccions.

Estafa de més d'un milió d'euros

El valor de l'estafa superava fins ara el milió d'euros, la quantitat acumulada era d’1.040.227,50 euros.

La investigació, finalment, va culminar aquest dilluns, amb tres entrades policials en dos domicilis i un bar de Barcelona.

Durant els escorcolls es van intervenir diversos aparells electrònics com telèfons mòbils, ordinadors, impressores, discos durs i memòries USB, així com 13 bobines verges de títols de transport d'FGC, TMB i RENFE, gravadors específics de bandes magnètiques, nombrosos títols de transport falsificats i 3.700 euros en metàl·lic.

Plantes de marihuana i desmantellament de l’organització

A més, es va trobar una plantació amb 15 plantes de marihuana i diversos cabdells, que es van requisar.

Per aquests fets es van detenir set persones: quatre de nacionalitat equatoriana, una de nacionalitat colombiana i dues d'espanyoles, que passaran avui a disposició judicial. Igualment, la investigació continua oberta i no es descarta que hi hagi més detencions.