Malgrat que cada vegada les estafes més habituals són aquelles que es fan a través d'internet i dels telèfons mòbils, encara queden estafadors que actuen com es feia tota la vida abans de l'aparició de la tecnologia. Molt dels delinqüents aprofiten feines que els han encarregat per cobrar els clients per coses que després no acaben fent. O les fan, però cobrant-los molt més del que havien pactat inicialment. Un dels últims casos d'aquest tipus detectats a la localitat de Begur, al Baix Empordà, tal com han alertat des dels Mossos d'Esquadra a través de les seves xarxes socials, és el de l'estafa de l'asfalt.

En aquest frau, els estafadors ofereixen asfaltar un petit tros de terreny per un preu molt baix, normalment camins particulars de zones rurals o accessos a cases. Malgrat que el pacte inicial al qual arriben amb el client és només fer-ho en una petita zona i de manera molt barata, finalment els treballadors acaben asfaltant molt més del que s'havia acordat i ho fan cobrant un preu abusiu. A més, en cas que el client mostri el seu desacord amb l'obra i es negui a pagar la quantitat que li diuen, els estafadors poden reaccionar amb amenaces o coaccions per tal d'intimidar-lo i que acabi abonant els diners.

El pressupost per escrit per evitar ser estafat

Per aquest motiu, des dels Mossos d'Esquadra alerten d'aquest frau i recomanen anar amb molt de compte en cas de voler asfaltar un tros de terreny. En cas de detectar aquesta pràctica abusiva, que es pot considerar com un delicte d'estafa, convé alertar el 112 i denunciar-ho. A més, per tal de prevenir ser-ne víctima, la policia catalana recomana que el pressupost inicial estigui per escrit i que s'exigeixi a l'empresa tota la documentació per tal de tenir proves en cas que l'estafa s'acabi produint. 

Cobrar més del compte per una feina, pot ser una estafa

Malgrat que l'estafa de l'asfalt afecta sobretot la gent que viu en zones rurals, on els camins de terra són més abundants, la gent de ciutat pot caure en altres paranys similars. Des de fontaners o electricistes fins a un manyà o un mecànic de cotxes, són molt els estafadors que utilitzen aquest mètode d'enganyar els clients i cobrar-los més del que tocaria per una feina. A Reus, per exemple, una dona de 71 anys va trucar a un operari perquè no podia entrar a casa; algú li havia ficat un escuradents al pany i la clau no encaixava. L'home, però, la va enganyar i li va cobrar 2.700 euros per canviar el pany i posar-li un nou que, a més, tan sols en valia 20.