La recent aparició d'un esquelet ha desterrat de l'oblit la història de la vall de San Juan, a Los Pontones (Astúries). Mentre la Guàrdia Civil investiga per intentar descobrir la identitat de les restes òssies, els casos de dues dones desaparegudes fa més de trenta anys han tornat a la memòria dels familiars que continuen notant les seves absències. Ossos sense nom emboliquen la vall en unes pertorbadores incògnites que la policia està provant de resoldre.

La vall de San Juan es caracteritza per la seva habitual tranquil·litat, però la recent aparició d'un esquelet humà ha trastocat la monòtona vida dels seus habitants. De moment, i fins que l'informe forense determini l'antiguitat i característiques anatòmiques dels ossos, tot són preguntes sense respostes. La Guàrdia Civil ha deixat obertes totes les hipòtesis de la investigació, segons han confirmat fonts del cos.

Dues desaparicions sense resoldre

En espera dels resultats, l'associació Laxshmi per a la lluita contra el crim i la prevenció ha sol·licitat que s'obri una via concreta d'investigació. El col·lectiu demana que, quan sigui possible, comprovin les restes amb mostres de l'ADN dels fills d'Hermosinda Jiménez, una veïna de la vall de San Juan que roman desapareguda des de 1990. Tanmateix, no és l'única dona desapareguda a la vall de San Juan en un període més o menys recent. I és que Etelvina García també va desaparèixer, en aquest cas el 1984, sense deixar rastre.

Hermosinda Jiménez Álvarez tenia cinquanta anys i la seva desaparició va generar una tremenda commoció a Mieres. De fet, molts veïns van recordar aquesta dona quan dimecres de la passada setmana van aparèixer els ossos trobats per un veí de Los Pontones, ja que entre el lloc on s'ha trobat el cadàver i la residència de la desapareguda només hi ha tres quilòmetres. La família de la desapareguda també s'ha inquietat. Els fills d'Hermosinda Jiménez es van fer en el seu moment proves de l'ADN. Ara reclamen que les mostres s'acarin amb les restes òssies descobertes a Los Pontones.

L'altra dona desapareguda, Etelvina García, tenia seixanta-dos anys. Era vídua. Vivia sola i apartada, cuidant-se d'una vaca i altres animals a Sant Emiliano (Astúries). En vigílies de l'arribada de l'hivern va desaparèixer i desenes de persones van ajudar en la seva recerca. A prop de casa seva es va trobar un cinturó partit en dos i una arracada tirada en un camí. Es van inspeccionar boscos, quadres, coves i mines abandonades, però la vídua mai no va aparèixer.

Un sospitós

En el seu moment, la família d'Hermosinda Jiménez va lluitar per impulsar la investigació i trobar el culpable. I, encara que el cas va girar entorn d'un sospitós principal, mai no es va detenir ningú. Ara, després de trobar les restes òssies, la família ha tornat a tenir esperança per poder aclarir un succés que mai no va arribar a tancar-se, en part, per l'absència de cadàver.

El veí de la localitat, Jesús Murillo, va ser qui va trobar l'esquelet molt a prop de la carretera general de Sant Emiliano. Segons fonts policials, l'esquelet tindria entre set o vuit anys d'antiguitat, per la qual cosa no es pot descartar cap connexió amb el cas d'Hermosinda Jiménez i Etelvina García. De moment, no hi ha indicis més enllà de les sospites.