És un dels moments més complicats de l'any per tots els maldecaps que comporta. Parlem de la declaració de la renda, obligatòria per a tots aquells que superin els 22.000 euros anuals d'ingressos. De vegades pot suposar, o bé una alegria, si et surt a tornar, o un cop dur a l'economia familiar, en el cas que el resultat sigui de cobrament per part d'Hisenda.

Aquest any, l'Agència Tributària ha tornat 4.895 milions d'euros a 7,4 milions de contribuents en els dos primers mesos de la campanya de la renda de 2021. Es tracta del 73,4% dels imports sol·licitats en aquest període. L'organisme públic detalla en un comunicat que des de l'inici de la campanya el passat 6 d'abril han presentat la seva declaració 13 milions de contribuents. Es tracta d'un 1,28% més que en aquestes mateixes dates de l'any passat.

Sancions que arriben als 3.000 euros

En els últims dies de la campanya de la renda, els experts adverteixen sobre una distracció que pot provocar al contribuent pèrdues de fins a 252 euros per mes. Per aquesta raó, aconsellen revisar sempre l'esborrany abans de confirmar-ho i tramitar-lo per evitar errors que ens poden sortir molt cars.

L'error més freqüent és presentar la declaració fora de termini. Si l'usuari realitza la gestió després de tres mesos - en el cas que el resultat sigui de cobrament - des de l'acabament de la campanya, el recàrrec serà del 5%; un 10% dels tres a sis mesos següents; un 15% dels sis a dotze mesos següents i un 20%, més els interessos de demora, si ha passat més d'un any. Quan el resultat de l'IRPF surt a tornar, la sanció d'Hisenda pel retard en la presentació és de 100 euros. Però, si és l'Agència Tributària qui se n'adona, les conseqüències seran més grans. Quan és zero o a tornar, la multa ascendeix a 200 euros. En total, aquest petit error ens pot costar uns 3.000 euros en global de la campanya anual.

Alerta amb cometre frau: multa milionària

Un altre dels errors que no has de cometre té a veure amb les bonificacions o deduccions. Si aquestes són aplicades incorrectament per obtenir un resultat més favorable, també comporten una multa. Hisenda considera aquests supòsits com a infraccions greus i poden portar una sanció del 15% de la quantitat rebuda. Així mateix, si a part d'això s'inclouen dades errònies o s'ometen dades importants, s'establiria una multa de 300 euros.

Més enllà d'aquestes distraccions, la falta més greu és el frau. Si el contribuent utilitza mitjans fraudulents, la sanció pot assolir el 150%, segons el perjudici causat a Hisenda.

En definitiva, per evitar tots aquests errors i, per tant, també les multes d'Hisenda i assegurar-te que tot va bé el dia que facis la teva declaració de la Renda 2022, pots accedir al simulador de l'Agència Tributària i omplir els documents sol·licitats per tenir un resultat orientatiu.