Enxampat el caçador furtiu de les Terres de Lleida. Un home atrapava, amb mitjans prohibits, ocells protegits i cinegètics (que poden ser capturats amb permís) en dues àrees privades de les comarques del Segrià i el Pla d'Urgell. Així ho han constatat els Agents Rurals en trobar els paranys i les aus mortes a la zona. Poc després han interceptat l'individu com presumpte autor dels fets, que pels indicis, aquests poden constituir un delicte contra la fauna. Les evidències i l'actuació han estat traslladades al jutjat d'instrucció de Lleida (Segrià).

Més de trenta paranys amb tècniques de tortura

Els Agents Rurals han comissat trenta-tres paranys de tipus ballesta. Aquesta varietat per caçar està especialment dissenyada per rapinyaires i altres ocells de gran grandària. No obstant això, l'individu interceptat a Lleida les utilitzava per atrapar ocells protegits mitjans o petits, amb una modificació metàl·lica de la trampa. Això feia que l'animal quedés escanyat entre les dues varetes de ferro, com les populars i també agòniques rateres per rosegadors. En molts dels casos el cop els feia morir a l'instant, tot i que no sempre era així, provocant patiment i lesions greus als animals.

Aquest parany tipus ballesta, totalment prohibit, va enxampar una gran quantitat d'aus. El cos de prevenció de la fauna i flora a molts paratges de Catalunya va trobar nou pit-roig, quatre tord comú, una cotxa fumada i un tallarol de garriga en les dues àrees privades de les comarques del Segrià i el Pla d'Urgell.

Les ballestes també eren a Terrassa

El mètode de les ballestes és molt utilitzat per aquests petits caçadors furtius. De fet, tot i no ser paranys tan complexos com les trobades a les Terres de Lleida, a principis de desembre va ser enxampat un home a Terrassa (Vallès Occidental) que utilitzava aquest mètode en oliveres per matar ocells protegits. Des d'Agents Rurals van explicar a ElCaso.cat que normalment les captures, en aquests casos, acostumaven a ser per recol·lectar menjar en moments d'escassetat. A la cocapital del Vallès Occidental van trobar 50 trampes i catorze ocells morts