Amb les modes, com se sol dir, tot torna, tal com demostra la indústria de l'alta costura, que cada certs anys, recicla un look i el torna a posar en el punt de mira amb un nou toc i causant sensació. En el cas de la tecnologia, per exemple, els anys solen empitjorar, i molts aparells i articles queden obsolets i deixen de fabricar-se, deixant espai a nous formats. És el cas de les cintes VHS, que ara inunden plataformes de compravenda de segona mà com Wallapop amb preus estratosfèrics. I, per si no n'hi hagués prou, s'ha contagiat als DVD, el seu successor, que avui dia també és obsolet i pot trobar-se a preu d'or.

La febre de les cintes VHS i els DVD continua arrasant a Wallapop

En aquells dies que decidim ordenar, netejar o recordar, comencem a guiar-nos per la nostàlgia i acabem deixant tot com estava. És precisament aquesta enyorança la que va convertir les cintes VHS i, en conseqüència, els DVD, en un article de col·leccionisme que acumula milers d'ofertes amb molts zeros. Malgrat que els números desorbitats ens poden encegar, és important consultar sempre un especialista que ens aconselli per aclarir el valor real de mercat de la qual cosa volem vendre o comprar per evitar ser estafats o deixar-nos portar per l'especulació.

Cintes VHS Disney / Creative Commons Marian Ladiona

Les cintes VHS de Disney es van revaloritzar i van assolir preus estratosfèrics / Creative Commons

El més buscat en general són edicions concretes o limitades de les quals se sospita que queden pocs exemplars, així com les primeres o més antigues, que solen tenir més valor, tal com es pot veure també en altres camps, com els llibres de la nostra infantesa que podem tenir a casa i valen una fortuna: Les aventures de Tintin. Encara que no tot val i els portals com Wallapop i eBay moltes vegades són un mar d'aficionats sense coneixement de causa, amb el consell d'un col·leccionista especialitzat i carregats de prudència, sí que és possible trobar una joia per casa. També, per contrastar el valor de què tenim entre mans, podem acudir a trobades de col·leccionistes -que també ens poden aconsellar sobre monedes que valen una fortuna- o a les associacions locals abans d'entrar a internet i caure en l'especulació.

Coses que tenim per casa i que valen a preu d'or

Després del fenomen de les cintes VHS, que encara és vigent, la febre s'ha mudat als DVD, on alguns títols han pujat com l'escuma fins a assolir xifres estratosfèriques. La pel·lícula en DVD que més cara es pot trobar és el film de Disney El Rey León, que es pot trobar a la venda per 60.000 euros i sota la promesa d'una edició especial de dos discos, que porta el venedor a demanar "més que ningú". A continuació, continuen clàssics com Aladdin o La Cenicienta, que arriben als 30.000 euros, encara que es tracta d'una de les edicions dels clàssics de Disney més populars i esteses. El mateix usuari ven al mateix preu altres dels films més coneguts, com La Bella Durmiente. Per sota dels cinc dígits es troben edicions especials d'El Padrino o La jungla de cristal, que es posicionen al voltant de 5.000 euros.

DVD de 'La Ventafocs' a la venda / Wallapop

DVD de 'La Cenicienta' a la venda en Wallapop / El Caso

L'esmentada febre de les cintes VHS, que en portals com Wallapop van ascendir a preus desorbitats, va començar fa setmanes amb una onada d'inflació de preus que prometien peces de col·leccionista per als més nostàlgics i molts d'ells ja han estat desmuntats, com la col·lecció Black Diamond de Disney que, segons revelava el Diario Sur, no inclou títols tan especials com es creu o intenta fer creure. De fet, la sèrie suposadament limitada consisteix en 18 pel·lícules clàssiques de Walt Disney que es van comercialitzar entre 1988 i 1993 amb el segell d'un diamant negre, que és el que prometen ser tan valuós. Però ni de bon tros: es van vendre milions en botigues de tot el món i és fàcil trobar-les en mercats ambulants i botigues de segona mà per menys de 20 euros.