En un crim com el d’aquest cap de setmana a Sant Hipòlit de Voltregà sempre hi ha més dubtes que certeses. Coses que ningú sap o vol explicar. Què va passar a les cinc de la matinada al carrer de Sant Martí? Els Mossos ho hauran d’aclarir. El que és cert és que l’Aleix, de cal Conill, una família de tota la vida de Sant Hipòlit, tot i que ara visqués ell amb els seus pares a Roda de Ter, va morir de dos trets al cap. L’home que presumptament va disparar, així ho avalen els testimonis i les investigacions de la policia, va ser en Perry, en Dani Montes Barba, un home de 40 anys de nacionalitat espanyola que era conegut a tota la comarca i per res de bo. Però que va passar?

 

ElCaso.cat, més enllà d’explicar com va ser la fugida del pistoler, fins que va ser arrestat a la una del migdia a Vinyoles, ha intentat reconstruir els darrers moments en vida de l’Aleix i què va passar aquella nit, amb els testimonis de les persones que van ser a la festa que va precedir la desgràcia i de familiars del jove assassinat

Una festa que ha acabat fatal

Es feia una festa a la pista per celebrar la victòria del CP Voltregà a la WSE Cup europea i el grup d’amics de l’Aleix i el Perry ja s’havien enfrontat. Més tard, però, quan passaven alguns minuts de les cinc de la matinada, quan els joves tornaven a casa després d’haver acabat la festa en una font que hi ha a tocar del carrer dels fets, es van trobar de cara amb l’home. Portava ferides a la cara i, segons consta en la declaració feta davant dels investigadors dels Mossos, ja portava l’arma a la mà. Va disparar quatre trets i dos d’ells van impactar al cap de l’Aleix, que va caure a terra mort. Tot i els esforços del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), res es va poder fer per salvar-li la vida. A qui volia disparar? Ningú ho sap. Els amics i coneguts asseguren que l’objectiu dels trets no era l’Aleix, era un dels altres nois que anava amb ell. Eren tres. L’Aleix, un altre noi i una noia. “Anava drogat, va disparar, com ja havia fet un altre cop, i va tocar l’Aleix, però volia tocar l’altre”, assegura un dels cosins del jove mort a ElCaso.cat.

 

Que en Dani Montes, Perry, fill de cal Rubio, fes una desgràcia, era qüestió de dies, asseguren tots els veïns que el coneixien. Amb antecedents i embolicat en temes de drogues, no era el primer cop que s’enfrontava a la gent del poble. “Sempre buscava brega, i sempre la trobava”, asseguren. “Tothom sabia que tenia armes, ho deia i algun cop fins i tot l’ensenyava; ens pensàvem que era de mentida… i no”, assegura una amiga de l’Aleix, al mateix carrer on van passar els fets, i mentre esperen que els Mossos acabin d’escorcollar la casa, aquest dimarts, 2 de maig, a primera hora. “Havia tingut problemes amb gent dolenta, gent complicada, de Manlleu, i ja l’havien apallissat i li havien destrossat la porta, tothom sabia què feia i on s’amagava”.

La pistola no apareix

La casa era un femer. Fins que va viure amb la seva mare va anar passant, però d'ençà que la dona va morir que la casa s'havia convertit en un lloc ple de brossa que en Perry feia servir només per dormir. Fonts de la policia catalana han explicat que la casa estava plena de brossa i feta un desastre. L'objectiu dels investigadors dels Mossos d'Esquadra era trobar l'arma que va fer servir per matar l'Aleix, però no s'ha localitzat. Ell no ha obert la boca en tot l'escorcoll. No ha col·laborat. La seva advocada, del torn d'ofici, li ha recomanat fer-ho, però no ho ha volgut fer. Tampoc la seva família, que s'han acostat per recollir el Fuji, un gos que vivia amb ell i que feia més de 24 hores que estava sense menjar, sabien res de l'arma.

Quan al voltant de les dotze del migdia s’ha acabat l’escorcoll de la casa, els Mossos han traslladat el detingut cap a Vic, on passarà una segona nit, abans de ser entregat, demà, al jutge de guàrdia, que, tal com està previst, i com s’espera la seva advocada, l’enviarà a la presó.

Una desgràcia que tothom esperava

Sant Hipòlit de Voltregà té menys de 3.500 habitants i tothom coneixia l'Aleix de cal Conill i el Perry de cal Rubio. I tothom sabia que aquest home que ara està detingut, el pistoler de Sant Hipòlit, algun dia en faria una de grossa. "O que el matarien o que mataria a algú", confessava una familiar de Dani Montes a ElCaso.cat. Ni les detencions ni les ajudes que va rebre per part de la seva família van servir de res. Tothom esperava una desgràcia, però ningú s'imaginava que qui en pagaria la pitjor part, amb la vida, seria l'Aleix, de només 15 anys.

pistoler sant hipòlit de voltregà
Dani Montes Barba, el Perry, acusat de matar de dos trets l'Aleix, de 15 anys, a Sant Hipòlit de Voltregà | Cedida.

Aquest dimarts, Hipòlit està de dol, les cares són llargues i la gent sap que aquest crim, inexplicable, sense sentit, que ha llevat la vida a un noi tan jove, serà complicat de pair. "Per sort, la seva mare, que era una santa, ja no ho ha hagut de veure", explicava una padrina des del balcó, en veure el tràfec de Mossos, periodistes i amb el presumpte assassí, emmanillat, esperant per entrar a casa seva.