L'allau d'afectades per les clíniques de Badalona i Manresa ha superat les 40. Arran de la notícia avançada per ElCaso.cat sobre els casos de suposades estafades per aquests dos centres franquiciats de Dorsia, l'empresa matriu ha respost que es farà càrrec de les operacions d'estètica de les perjudicades "per solidaritat". Tot i que la companyia, amb seus a València i Pozuelo de Alarcón (Madrid), afirma que no ha "rebut cap cobrament" des que van començar els problemes i que "les esmentades clíniques no pertanyen a la cadena". Però els franquiciats han explicat a aquest mitjà que això no seria del tot així i que "Dorsia central va resoldre de manera sorprenent els contractes de franquícia de forma unilateral i sense atendre raons", la qual cosa hauria implicat una desatenció dels pacients.

La reacció del grup espanyol de clíniques d'estètica, després d'aflorar les denúncies de diferents afectades a ElCaso.cat, se circumscriu a assumir les operacions que quedin per realitzar o les revisions corresponents a altres clíniques de Dorsia a l'àrea de Barcelona. Aquest és el compromís de la cadena, malgrat que remarca que no ha rebut "cap cobrament" dels diners que van abonar les afectades a les clíniques de Manresa i Badalona. Però les franquícies no estan d'acord amb aquesta acusació i destaquen que "des del primer moment es va advertir i va sol·licitar a Dorsia central" saber "com s'atendria als pacients pendents" i que es "comuniqués amb ells". Una cosa que, partint d'aquesta versió, aquest mitjà ha pogut comprovar que no s'ha complert per part de l'empresa matriu, ja que fins aquest dimarts —arran de les demandes publicades— no hi va haver cap contacte amb les afectades.

Les franquícies carreguen contra Dorsia pel tancament i deixar els pacients desatesos

Fonts de la franquícia de Manresa asseguren que s'han intentat comunicar amb la cadena "per activa i per passiva" per "intentar revertir la situació o, en tot cas, donar solució als pacients". "Tots aquests intents amb l'objectiu d'evitar un tancament abrupte de les clíniques i no deixar ni un sol pacient desatès, com ha estat durant aquests 15 anys de relació amb la franquícia", recalquen. Però hi ha més, perquè segons la clínica de la capital del Bages, es va arribar fa quatre mesos a un acord per canviar de local, amb una inversió en Dorsia Manresa d'uns 80.000 euros, amb "la complicitat i acord de la central", postil·len, mentre que a Badalona, l'altra franquiciada clausurada, recorden que el centre "ha estat absorbint durant anys pacients d'altres clíniques per no deixar d'atendre'ls".

El que més sorprèn els franquiciats és que, arran dels diferents casos de les afectades fets públics, ara asseguri que atendran els pacients quan, insisteixen, "fa setmanes que tractem d'aconseguir l'esmentat compromís i instruccions a l'efecte, sense cap èxit". Per això, encara que celebren que "per fi" les persones afectades puguin rebre atenció, insten Dorsia a "no faltar a la veritat dels fets" i no "amagar la seva responsabilitat" en aquest cas. Respecte al tema dels diners, que la central assegura no haver cobrat, els titulars dels drets de la franquícia de Dorsia responen que estan "sotmesos a contractes i condicions molt dures fixades per la franquícia mare, sense pràcticament marge de maniobra i amb uns royalties i drets certament insostenibles".

Els terminis de Dorsia: franquícia i empresa

Des de Dorsia central, en un comunicat i al qual no han volgut afegir res més després de ser repreguntats per aquest mitjà, especifiquen que el 15 de novembre, al centre de Manresa, i el 27, al de Badalona, se li va donar un "termini de gràcia" als franquiciats de "més d'un mes" perquè finalitzessin els tractaments pendents i no deixar "pacients desatesos". Tot i que les clíniques de Manresa i Badalona no estan d'acord amb la versió de la cadena i asseguren que durant setmanes van estar "sense resposta ni cap solució per part de Dorsia". De fet, relaten que el grup "es va dedicar a comunicar a tots els proveïdors, clíniques, personal..., excepte als pacients, que ens tancaven els centres, sense procedir a resoldre l'atenció als clients finals".

Així, aquest "termini de gràcia" és vist pels franquiciats com un tall a les línies de proveïdors, serveis o condicions que "impedeixen de cap manera atendre els pacients". Per això, han titllat d'"irresponsable i incomprensible" l'actuació de Dorsia, perquè "els pacients han de patir els problemes juridicomercantils dels drets de franquícia". En qualsevol cas, segons el correu electrònic amb data 5 de gener, la clínica de Manresa es va posar en contacte amb les persones afectades, encara que només amb una petita proporció, mentre que la central, segons ha pogut comprovar aquest mitjà, ho va fer aquest dimarts, especialment amb les perjudicades de Badalona.

Les clíniques franquiciades es troben des de fa mesos prenent accions legals contra Dorsia pel tancament dels seus centres i altres problemàtiques que expliquen haver patit. D'altra banda, el grup d'estètica ha informat que "prendrà les accions legals oportunes civils i/o penals per la irresponsable i negligent gestió dels pagaments rebuts pels pacients". Aquesta problemàtica serà resolta, mentrestant, les persones afectades podran ser operades o ateses pròximament, però continua pendent una qüestió: la devolució de diners que sol·liciten tots aquells que volen cancel·lar les cirurgies i tallar qualsevol tipus de relació amb les clíniques i la mateixa marca. L'import aportat per les afectades ja supera els 200.000 euros.

Com denunciar? Més de 40 afectades preparen una demanda col·lectiva

Les persones afectades per les empreses de Badalona i Manresa s'estan organitzant i ja superen les 40. Moltes d'elles han anat a la policia, mentre que altres esperen la demanda col·lectiva que estan preparant contra les dues clíniques franquiciades de Dorsia. Per posar-s'hi en contacte i rebre més informació, ho poden fer a través del següent correu electrònic: afectadosdorsia1@gmail.com