La Policia Nacional ha desmantellat una organització criminal especialitzada a defraudar la Seguretat Social. Han detingut 24 persones a Barcelona i Girona i n'investiguen altres catorze pels delictes de frau, frustració de l'execució i malversació. Es calcula que la quantitat que han arribat a estafar arriba als set milions i mig d'euros. Els delinqüents es dedicaven a crear empreses en diversos sectors, com hostaleria o alimentació, i les donaven de baixa per tornar-les a crear en el moment que veien que el seu deute amb Tresoreria podia comportar un embargament. 

Aquesta manera de fer, tot i evitar que els cessessin l'activitat, sí que els va valer diverses denúncies que van fer que es posés en marxa una investigació el passat mes d'octubre. Des de la Tresoreria General de la Seguretat Social es va informar la Policia Nacional que els propietaris de diverses empreses no abonaven els segurs socials ni seus ni els dels treballadors, incrementant el seu marge de beneficis alhora que provocaven un greu perjudici per a la Seguretat Social. 

Tenien multitud d'empreses en diversos sectors 

Es van haver d'obrir diverses línies d'investigació degut al fet que els delinqüents s'havien infiltrat en diferents sectors del mercat. En concret, es van localitzar sis restaurants i empreses relacionades amb el comerç al detall de productes alimentaris. Al capdavant d'aquests, es trobaven els mateixos dos homes que feien servir dos intermediaris per gestionar les companyies, que tenien totes el mateix domicili d'activitat i el mateix objecte social. També a l'àmbit de la construcció i de l'hostaleria es va detectar la creació successiva d'empreses.

Totes aquestes empreses feien diferents maniobres per evitar el pagament de les quotes dels seus empleats. En algunes ocasions utilitzaven testaferros, és a dir, una persona que prestava el seu nom per fer els contractes; de fet, un dels investigats està imputat per malversació, ja que va ser designat com a dipositari dels béns embargats i no els va retornar. Per altra banda, acostumaven a donar de baixa les empreses quan veien que havien acumulat massa deutes amb la Seguretat Social. Tot això per, posteriorment, tornar a crear la mateixa empresa amb els mateixos treballadors, evitant embargaments i continuant el seu funcionament. 

Tota la família implicada 

En un dels entramats criminals, el que operava amb companyies del sector hostaler, hi participava tota la família d'un dels principals investigats: la dona, la filla i els germans. El grup no pagava les assegurances dels seus treballadors que tenien donats d'alta a les diferents empreses. Per dificultar l'exigència de pagament per part de la Tresoreria, confonien els patrimonis i feien encreuament de facturacions entre les companyies que conformaven l'entramat. La investigació va revelar que una d'aquestes societats va assolir el seu màxim volum de facturació un any que no tenia cap treballador donat d'alta. 

Amb tot això, les pèrdues econòmiques que van causar a la Seguretat Social van ser de 7.712.160,74 euros, una quantitat que podria haver anat en augment si no hagués estat per les recents detencions. La policia continua treballant mentre investiguen la resta d'implicats en aquesta trama.