Les botigues d'antiguitats i d'objectes o roba de segona mà amaguen moltes històries i objectes inusuals que no es podrien trobar de cap altra manera. Laura Young, una dona d'Austin (Texas, Estats Units), encara se sorprèn quan pensa en la increïble troballa que va fer en una d'aquestes botigues i que va adquirir a preu de ganga. Poc després va descobrir que l'objecte que havia comprat tenia un valor incalculable

Young treballa com a venedora d'antiguitats i, sovint, visita botigues especialitzades per adquirir nou material pel seu negoci. En una d'aquestes visites a la popular cadena de botigues de segona mà Goodwill, Young va topar amb un objecte que, per la seva pròpia trajectòria professional, sabia que tenia quelcom especial. El preu que marcava era especialment baix: només trenta-cinc dòlars. La dona no va dubtar i va comprar la ganga. 

La ganga era un objecte històric

Young va adquirir una escultura d'un bust humà, una peça que simulava les escultures romanes que ara estan de moda. No obstant això, tal com explica la dona als mitjans, en agafar el bust amb les seves mans va poder comprovar de primera mà que el seu aspecte era "bastant antic". Un cop adquirit, el va observar a la llum del dia i, segons afirma, va sentir que havia comprat un objecte molt especial. El pressentiment que va tenir Young va ser, de fet, molt encertat. Després d'examinar la peça ella mateixa, i de portar-la a diversos antiquaris i consultors, la dona va confirmar el que havia imaginat. La ganga de només trenta-cinc dòlars era, realment, una escultura de més de dos mil anys d'antiguitat corresponent a l'època romana, el preu de la qual és incalculable. Aquest procés no va ser pas ràpid: Young ha trigat anys a confirmar l'autenticitat de l'escultura, així com a esclarir la ruta que havia fet l'estàtua per acabar arribant, després de dos mil anys, a l'estat de Texas. 

Escultura Antiga Roma Austin Texas
El moment en què Young va traslladar l'estàtua a casa seva / Laura Young

La dona va investigar la història de l'estàtua 

Els especialistes consultats per Young van determinar que l'escultura datava entre principis del segle I aC i finals del segle I dC, de l'època pertanyent a la dinastia Julio-Clàudia. Segons els experts consultats, l'estàtua és, probablement, un retrat de Sext Pompeu, un militar i polític romà que va dedicar la seva a venjar la mort del seu pare, Pompeu Magne qui, després de lluitar en una guerra civil contra Juli Cèsar,  va ser assassinat a Egipte. Tal com afirma l'experta que la va analitzar, es tracta d'una estàtua enemiga de l'Imperi Romà, i resulta molt estrany que algú la preservés durant tant de temps. 

Dona Compra Ganga Escultura Antiga Roma
La Laura Young amb l'escultura de l'Antiga Roma / Laura Young

L'objecte hauria estat amagat durant vuitanta anys

Laura Young va començar, a la vegada, una recerca per determinar com un bust de marbre de més de dos mil anys d'antiguitat, original de la Roma Antiga, havia anat a parar a una botiga de segona mà de la ciutat d'Austin. Així doncs, va descobrir que el primer registre del bust datava de l'any 1833 i apareixia en l'inventari de la col·lecció d'art del rei Ludwig I de Baviera, a Alemanya. El gener de 1944, durant la Segona Guerra Mundial, els Aliats van bombardejar les instal·lacions on el rei emmagatzemava la seva col·lecció d'art, i va ser aleshores quan es va perdre la pista al bust. Els investigadors creuen que la hipòtesi més probable és que un soldat se l'emportés de tornada als Estats Units un cop acabat el conflicte, i el mantingués tot aquest temps ocult fins que Young el va trobar. La dona va aconseguir també posar-se en contacte amb les autoritats de Baviera per tal de retornar el bust, després de posar com a condició que primer s'exhibís a Austin.