Molts veïns són els que han fet la similitud entre la cremà de les Falles de València d'aquest diumenge a la nit i el foc que sortia d'una trentena de cotxes aparcats als carrers de la localitat gallega de Tui aquesta matinada. Una dona d'uns 50 anys ha estat detinguda per la Guàrdia Civil com a presumpta responsable de la crema de desenes de vehicles. Segons el recompte actual, dels turismes afectats, 21 han quedat completament calcinats i cinc més presenten importants danys. Aquests fets han commocionat aquesta ciutat de Pontevedra, que encara cerca una explicació i motivació per les flames que sortien feia tan sols unes hores dels automòbils estacionats a la via pública.

La dona, com a presumpta autora de la crema dels cotxes, ha estat detinguda a primera hora d'aquesta tarda de dilluns i es troba a dependències de la Guàrdia Civil a Tui. Els investigadors l'estan interrogant i s'espera que passi pròximament a disposició judicial entre dilluns i dimarts. Segons explica La Voz de Galicia, "podria patir un trastorn mental" que l'hauria portat a incendiar vehicles a diferents vies de la localitat: la plaça de l'Armada i els carrers Piñeiro, Tyde, Ordóñez i Calvo Sotelo. Els veïns van començar a sentir diverses explosions aquesta matinada, arran del foc propagat pels turismes, i van saltar totes les alarmes.

Alertes de cotxes cremant de matinada i mobilització de bombers

La primera alerta va arribar a tres quarts de quatre de la matinada d'aquest dilluns, quan els serveis d'emergències van començar a rebre trucades perquè cremaven diversos vehicles al casc històric del municipi. La primera alerta assegurava que hi havia foc a tres cotxes, però poc després van arribar més alarmes que anaven augmentat el número de turismes afectats. Durant els incendis també va resultar afectada la façana d'un habitatge contra el que va impactar un automòbil encara en flames. 

Diversos dels cotxes calcinats a Tui (Pontevedra) / EFE - SXENICK
Diversos dels cotxes calcinats a Tui (Pontevedra) / EFE - SXENICK

Aquesta situació, segons emergències 112, va requerir d'una resposta reforçada, per la qual cosa van ser mobilitzats mitjans i recursos tant d'un costat com del l'altre de la "ratlla". És a dir, de la frontera amb Portugal, al ser una localitat espanyola limítrof. Així, doncs, des de la república lusitana van desplaçar-se bombers de Valença, mentre que de Galícia van traslladar-se de Baixo Miño i Ponteareas, els membres del GES de Mos i els voluntaris de Protecció Civil de Tui, Salceda i Tomió. 

"Tragèdia" i "autèntic atemptat"

"Podria haver estat una tragèdia. No hi ha explicació ni perdó per alguna cosa així", han explicat impotents diversos dels afectats al mitjà citat. D'altra banda, l'alcalde de Tui, Enrique Cabaleiro, ha qualificat aquest dilluns "d'acció criminal molt greu" el succés d'aquesta matinada a la localitat gallega i, fins i tot, ha arribat a categoritzar-lo d'un "autèntic atemptat".