Ensurt a la desena mascletà de les Falles de València. Els petards d'aquest divendres a la plaça de l'ajuntament, com és tradició cada dia de celebració de la festa gran de la ciutat, han sortit disparats contra el públic pel desviament d'una carcassa procedent del muntatge. Això ha provocat que els assistents es veiessin envoltats de flames, fum i espurnes que han impactat directa o indirectament amb ells. El primer recompte deixa almenys vint ferits, cinc dels quals han necessitat ser traslladats en ambulància a diferents centres hospitalaris.

 

La disparada d'aquest divendres, la de la pirotècnia Zaragozana, ha perdut el control en bolcar un dels tubs que la sostenia a la zona de seguretat, a l'altura de Loterías Bello. Tot i el gran nombre de ferits, la majoria han estat de caràcter lleu i per cremades. Segons ha informat la Policia Local de València la xifra de trasllats hospitalaris pot augmentar les pròximes hores, mentre que el part oficial de la Creu Roja senyala que s'han evacuat tres homes i dues dones per cremades i diverses lesions. A més, s'han atès 27 persones per lipotímies aquest matí.

La mascletà de València

La mascletà es dispara puntualment tots els dies de Falles a les dues del migdia. La pirotècnia, que aquest divendres corria a càrrec de la Zaragozana, és una composició rítmica i molt sorollosa que s'encén a la plaça de l'Ajuntament de València. Com a mínim, aquesta és la més famosa, atès que és típica de tota la zona de Llevant. Els petards estan lligats mitjançant una metxa conformant una línia o traca. En començar, un estrèpit inunda carrers, avingudes i parcs propers a la plaça on es dispara la mascletà. Les mesures de seguretat solen ser força estrictes, però sempre pot sorgir algun accident com el d'aquest divendres que ha deixat una vintena de persones ferides.