L'alcalde de Saint-Gervais-les-Bains (França), Jean-Marc Peillex, n'està fart dels excursionistes que pugen a la famosa muntanya del Mont Blanc sense fer cas a les recomanacions dels experts, que ho desaconsellen per la perillositat d'un possible despreniment de roques. Sovint, molts dels escaladors queden atrapats o, en circumstàncies més extremes, moren. En aquests casos, l'ajuntament del municipi ha de sufragar amb les despeses del rescat. Fins ara. L'alcalde ha anunciat que cobrarà una fiança de 15.000 euros per als qui desafiïn el perill de pujar a una de les muntanyes més populars d'Europa. Segons ha explicat Jean-Marc Peillex, 10.000 euros serien per un possible rescat i els altres 5.000 per un hipotètic enterrament.

Una mesura per evitar que paguin els contribuents

"La gent vol escalar amb la mort a la motxilla. Així que ens anticipem al cost d'haver de rescatar-los i enterrar-los", han estat les paraules de l'alcalde de Saint-Gervais-les-Bains, per on passa una ruta per a poder arribar al Mont Blanc. Per tant, els escaladors que vulguin arribar al cim de la muntanya hauran de pagar 15.000 euros en concepte d'un possible rescat i funeral, ja que Peillex ha criticat que l'ajuntament i els contribuents no es poden fer càrrec de les despeses: "És inadmissible que sigui el contribuent francès qui hagi de fer-se càrrec d'aquestes despeses".

L'alcalde assegura que les recomanacions que ha fet la prefectura de l'Alta Savoia i l'Ajuntament de Saint-Gervais són clares i que la sequera, el període de canícula i les caigudes de roques fan extremadament perillosa l'ascensió al Mont Blanc per la ruta del Goûter.

Riscos provocats pel canvi climàtic

La calor extrema i poc habitual d'aquest any ha provocat que les glaceres i les muntanyes europees siguin més inestables, ja que causa despreniments de roques. En els Alps, segons els experts, ja hi ha advertències en 10 de les seves muntanyes, entre les quals es troben el Cerví i el Mont Blanc. De fet, el tancament d'aquesta zona és comú en el mes d'agost, però aquest any s'ha avançat a inicis de juliol.

Cancel·lació de diverses rutes

Davant d'aquest efecte de la crisi climàtica que fa molt més perilloses les ascensions al cim més alt de la Unió Europea, la setmana passada, diverses empreses de guies de muntanya van cancel·lar rutes per la via més usual, el Couloir du Goûter. Tanmateix, i malgrat els riscos, molts excursionistes no fan cas de les recomanacions i continuen intentant pujar al Mont Blanc. L'alcalde de Saint-Gervais-les-Bains lamenta les "desenes de pseudoalpinistes" que juguen a la "ruleta russa" pujant a la muntanya. En particular, Pelliex cita un grup de cinc alpinistes que van intentar fer l'ascens "vestits amb pantalons curts, sabates esportives i barrets de palla". 

Malgrat que no és l'única ruta per la qual es pot accedir al cim del Mont Blanc, la mesura té com a objectiu que els costos d'un possible rescat no impactin en les arques públiques franceses. També s'espera que aquesta restricció faci canviar d'opinió a molts escaladors.