L'aplicació del banc, Bizum o PayPal s'han convertit en les eines de pagament perfectes, desbancant monedes i bitllets. En un món cada vegada menys físic i en el qual es preveu que desaparegui l'efectiu, els fraus augmenten. És per això que Hisenda ja està a l'aguait per enxampar els tramposos que intentin no declarar els seus guanys.

Els diners en efectiu tenen data de caducitat

L'Informe Europeu de Pagaments Intrum ja advertia que gairebé el 50% d'empreses espanyoles assegurava que els diners en efectiu deixarien d'existir el 2030, donant pas a l'ús de targetes de crèdit i dèbit, així com a aplicacions de pagament electrònic. Aquests resultats reforcen les conclusions del Banc Central Europeu, que fa anys que reflecteix l'increment de pagaments amb mètodes diferents de l’efectiu a la Unió Europea.

Diners en efectiu / Pixabay

Davant d'aquesta expectativa de canvi, el ministeri d'Hisenda ja busca regular els moviments -cada vegada menys comuns- de diners físics, que cada cop són més limitats. Per salvar-nos de multes, sancions o problemes amb una de les institucions més temudes d'Espanya, cal tenir en compte diversos temes.

Els estalvis sota del matalàs o pagar milers d'euros en efectiu

En primer lloc, segons expliquen fonts de l'Associació Usuaris Financers al mitjà ABC, hi ha un límit de diners en efectiu que podem portar a sobre pel carrer.

A partir dels 100.000 euros, per evitar el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, és necessari declarar el moviment econòmic a través de l'Agència Tributària.

Relacionat amb això, i seguint el típic "guardar els estalvis sota del matalàs", es pot ressaltar que encara no hi ha cap llei que prohibeixi guardar efectiu a casa, sempre que els fons dels que provenen siguin legals i tinguem justificants per demostrar que han estat retirats de forma lícita.

Sancions per als tramposos

Si els nostres estalvis són al banc, però volem emportar-nos-els a casa, haurem de fer-ho sabent que el moviment serà notificat al Banc d'Espanya i a l'Agència Tributària una vegada superats els 3.000 euros. A més, és necessari avisar la sucursal de la qual vulguem treure els diners amb temps per assegurar-nos que tenen prou saldo.

Finalment, el passat 11 de juliol es va fer efectiva la nova normativa sobre pagaments en efectiu. Seguint aquesta norma, la quantitat màxima per a transaccions de pagament en efectiu és de 1.000 euros per operació.

Lluitar contra el frau fiscal i l'emblanquiment de capitals

"L'objectiu d'aquesta mesura és lluitar contra el frau fiscal i el seu incompliment pot portar sancions d'un 25% de l'import abonat", expliquen a ABC des de la mateixa associació. És a dir, que no es podran pagar articles en efectiu que valguin més de 1.000 euros.

En cas de superar-se aquests diners, tant cobrador com a pagador pagaran una sanció de forma compartida. En el cas d'haver fet una compra de 10.000 euros, per exemple, les dues parts n'haurien de pagar 2.500 per la transacció.

També és cert que els pagaments cada vegada més digitalitzats han donat lloc a nous tipus d'estafes i fraus, així com amb les noves divises tipus Bitcoin, que confonen i permeten a ciberdelinqüents aprofitar-se de víctimes vulnerables amb arguments molt fàcils.