Després de més de 300 denúncies, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, en el marc de l'operació Brigitte Arana, han desarticulat una "xiringuito financer" que utilitzava noms de famosos sense el seu consentiment per atraure inversions fraudulentes des de Catalunya i per tot Europa.

La investigació va arrencar quan es van rebre diverses denúncies a través d'EUROPOL, provinents de diferents països de la Unió Europea, sobre estafes d'inversió en criptomonedes i diamants.

La investigació ha acabat amb la detenció de vuit persones (dos a Espanya, cinc a Bulgària i una a Israel) acusades de delictes d'estafa i blanqueig de capitals. S'estima que el frau supera els 8 milions d'euros a Espanya i els 30 milions a la resta de països de la Unió Europea.

Feien veure que eren brokers

Tots els detinguts conformaven una organització criminal internacional que simulava l'operativa d'una empresa de serveis d'inversió en criptomonedes i diamants.

A banda, hi ha deu persones investigades, no detingudes, que eren les encarregades d'obrir comptes corrents a Espanya on es rebien transferències dels clients estrangers, i es canalitzaven a altres comptes a l'exterior.

Buscaven inversions en el seu sistema d'estafa

L'objectiu, segons ha detallat la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra en una nota de premsa, era persuadir el major nombre de víctimes possible perquè realitzessin inversions. Per això, elaboraven un sistema que simulava la prestació dels serveis que contractaven i que els servia de tapadora per fer-se amb el seu capital, fent-los creure que invertien en alta rendibilitat.

Europol Foto

En les investigacions hi ha participat també l'Europol i l'Eurojust / ElCaso.cat

A més, creaven programes informàtics des d'on els afectats podien controlar les seves suposades inversions, i aprofitaven per introduir-hi virus per cometre d'altres tipus de delictes informàtics.

L'objectiu, persones amb capacitat d'estalvi

Les víctimes, que eren tant espanyoles com d'altres països de la Unió Europea, acostumaven a ser particulars amb capacitat d'estalvi, que validaven la inversió en veure que persones famoses, entre les quals es trobaven empresaris, presentadors de televisió i esportistes d'elit, publicitaven els productes que oferia l'organització criminal.

Durant la investigació s'han detectat disset plataformes d'inversió, molt similars entre si i anonimitzades, totes gestionades des de l'exterior, concretament des d'oficines ubicades a Bulgària i Macedònia del Nord.

En l'àmbit internacional s'han investigat dues plataformes més, s'han dut a terme dotze detencions i escorcolls, a banda de sis ordres de retenció d'actius, per valor de més de dos milions d'euros, que afecten Bulgària, Macedònia del Nord, Polònia, Suècia i Israel.